Grad

PRIJEVREMENI IZBORI GOTOVO NEIZBJEŽNI: Vlahušić smijenio sve DDS-ovce!

PRIJEVREMENI IZBORI GOTOVO NEIZBJEŽNI: Vlahušić smijenio sve DDS-ovce!

Gradonačelnik ne trguje i neću kupovati glasove, ponovio je prvi čovjek Dubrovnika Andro Vlahušić na današnjoj konferenciji za novinare na temu Proračuna Grada Dubrovnika za 2015. godinu. Naime, na sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća u petak 5. prosinca, proračun nije usvojen , a prema Zakonima RH, ako se do kraja godine ne usvoji ili proračun ili Odluka o privremenom financiranju pokreće se procedura prijevremenih izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće.

”Nova sjednica Gradskog vijeća će biti 29. prosinca, a na njoj će biti moguće dvije točke – kozmetički izmijenjen Proračun Grada Dubrovnika za 2015. godinu jer u Poslovniku Grada stoji da određena točka koja nije usvojena ne može sljedeća tri mjeseca biti na dnevnom redu Gradskog vijeća, a druga točka koja bi se trebala naći pred vijećnicima će biti Odluka o privremenom financiranju”, rekao je Vlahušić te dodao kako i jedna i druga točka imaju uvjet prikupljanja unaprijed 13 glasova vijećnika koji će ih podržati.

Vlahušić je ustvrdio kako ne očekuje suradnju stranaka koje su na prošlom glasovanju o proračunu bile suzdržane ili protiv, te dodao kako je danas smijenio sve članove Upravnih vijeća u tvrtkama i ustanovama Grada Dubrovnika iz redova Dubrovačkog demokratskog sabora, čiji su vijećnici bili suzdržani, a upravo su njihova dva ‘žuta’ glasa bila presudna u rušenju Vlahušićevog financijskog plana za 2015. godinu.

”Gradonačelnik ne trguje, nema trgovine ni sa DDS-om, ni s Hrvatskim laburistima, ni listom Srđ je Grad, ni HDZ-om”, rekao je Vlahušić te ustvrdio kako ”HDZ zapravo ne ruši njega nego bivšu predsjednicu HDZ-a Dubravku Šuicu”, a kako su Laburisti i lista Srđ je Grad glasovali protiv proračuna isključivo zato jer ”ne mogu Vlahušića ni nacrtanog vidjeti na mjestu gradonačelnika Dubrovnika”.

Govoreći o mogućnosti uspostavljanja privremenog financiranja i dolaska povjerenika Vlade dubrovački gradonačelnik je rekao kako su izradili tromjesečni plan prema kojem će na raspolaganju do travnja biti ukupno 63 milijuna kuna.
”Povjerenik će moći raspolagati sa ukupno 63 milijuna kuna, a od tog iznosa 25 milijuna kuna otpada na strogo namjenska sredstva, a isto toliko ide na plaće. To znači za kompletno funkcioniranje Grada ostaje 13 milijuna kuna”, rekao je Vlahušić te dodao kako to znači nešto više od 4 milijuna kuna mjesečno.

Odgovarajući na novinarski upit o tome hoće li iskoristiti svoje prijateljske veze u aktualnoj Vladi i urigirati da se što prije imenuje povjernik i raspišu izbori Vlahušić je odgovorio kako je on, u slučaju da ponovno ne prođe proračun, od 31. 12 na godišnjem odmoru.
”Vlada je samostalno tijelo koje donosi svoje odluke. Ne bavim se poslovima premijera, a ne vidim neki posebni razlog zašto bi ja inzistirao na tome. Moj mandat prestaje 31. 12 i ja sam nakon toga na godišnjem odmoru”, rekao je Vlahušić te naglasio u ime svoje stranke HNS-a kako nakon izbora neće koalirati s nijednom strankom koja je glasovala protiv proračuna za 2015. godinu.

Dubrovački gradonačelnik se upitan od strane novinara, osvrnuo i na skorašnje ročište na Vrhovnom sudu na kojem bi se mogla donijeti pravomoćna odluka u aferi Šipan, u kojoj je on zajedno s poduzetnikom i predsjednikom spomenutog DDS-a Perom Vićanom nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora uvjetno, odnosno deset mjeseci, a Vlahušić je ustvrdio kako će svaku odluku Vrhovnog suda pozdraviti.

”Sretan sam zbog cijelog procesa i pozdravit ću svaku odluku Vrhovnog suda 16. prosinca jer znam da se ispravno borim u ime Grada Dubrovnika”, rekao je Vlahušić te još jednom optužio predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića da je lažno svjedočio na prvostupanjskom procesu.

Podsjetimo, Vlahušić je u aferi Šipan nepravomoćno osuđen za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, tvrdi tužiteljstvo, izdao nalog DPDS-u da njegovom tadašnjem političkom partneru, Peru Vićanu, posudi milijun kuna u svrhu kupnje jedne nekretnine u vlasništvu Vićanove tvrtke Dubrovačko primorje. Ukoliko Vrhovni sud kojim slučajem preinači Vlahušićevu uvjetnu kaznu u bezuvjetnu u trajanju dužem od šest mjeseci, njemu će mandat prestati po sili zakona.

Inače, za usvajanje proračuna za 2015. godinu na protekloj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća bilo je potrebno nedostižnih 13 glasova ZA. Jedanaest zelenih palica podignulo je pet vijećnika Vlahušićeve koalicije HNS-HSS, dva SDP-ova vijećnika, jedan HSU-ov vijećnik, te tri nezavisna vijećnika. Protiv su bila dva vijećnika Hrvatskih laburista, tri liste Srđ je Grad, te tri vijećnika HDZ-a. Bivša dugogodišnja predsjednica dubrovačkog HDZ-a i gradska vijećnica Dubravka Šuica bila je suprotno odluci stranke suzdržana, a kako je istaknula za govornicom ”podržat proračun nije mogla jer njezim venama teče HDZ”.
Na prošlu sjednicu nije došla DDS-ova Doris Lepeš Matić, te vijećnica Hrvatskih laburista Dolores Lujić.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist