Zanimljivosti

Prije 30 godina proglašeni zastava i grb Republike Hrvatske

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja| Foto MORH/ T. Brandt

Na današnji je dan Sabor Republike Hrvatske donio Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, piše Povijest.hr.

Novost u grbu bila je kruna s pet štitova s povijesnim hrvatskim grbovima, i to s najstarijim poznatim grbom Hrvatske te s grbovima Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.

Likovni prikaz novoga grba izradio je akademik Miroslav Šutej, a prihvatila ga je komisija kojoj je na čelu bio prof. dr. sc. Nikša Stančić, predstojnik Katedre za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kod zastave je definirano da joj je dužina dva puta veća nego širina. U rujnu 2011. predsjedništvo Hrvatskoga sabora donijelo je odluku da se izrade i objave grafički standardi za grb i zastavu Republike Hrvatske, kako bi se izbjegla dotadašnja situacija da su u javnoj uporabi bile njihove brojne inačice načinjene raznim tehnikama. Tako napravljeni digitalni zapisi grba i zastave može se pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog sabora.

Pročitajte još

Što su sve najmlađi naučili na radionicama Zajednice tehničke kulture?

Dulist

AMBASADORICA PROJEKTA ‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Sanja Putica na prijemu kod predsjednika Đukanovića

Dulist

Na ređenje mons. Roka Glasnovića stigao i Marko Perković Thompson

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija