Zanimljivosti

Prije 30 godina proglašeni zastava i grb Republike Hrvatske

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja| Foto MORH/ T. Brandt

Na današnji je dan Sabor Republike Hrvatske donio Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, piše Povijest.hr.

Novost u grbu bila je kruna s pet štitova s povijesnim hrvatskim grbovima, i to s najstarijim poznatim grbom Hrvatske te s grbovima Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.

Likovni prikaz novoga grba izradio je akademik Miroslav Šutej, a prihvatila ga je komisija kojoj je na čelu bio prof. dr. sc. Nikša Stančić, predstojnik Katedre za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kod zastave je definirano da joj je dužina dva puta veća nego širina. U rujnu 2011. predsjedništvo Hrvatskoga sabora donijelo je odluku da se izrade i objave grafički standardi za grb i zastavu Republike Hrvatske, kako bi se izbjegla dotadašnja situacija da su u javnoj uporabi bile njihove brojne inačice načinjene raznim tehnikama. Tako napravljeni digitalni zapisi grba i zastave može se pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog sabora.

Pročitajte još

PRIJAVE POPUNJENE U DVA SATA Ljetni robotički kamp okupio 13 djevojčica

Dulist

PREDIVNA SCENA S OMBLE Jedan je plivač danas privukao svu pažnju!

Dulist

[ŠAPA TJEDNA] Petogodišnji ‘dječačić’ Max

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija