Zanimljivosti

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

aljosa nikolic onb

Nakon duge i teške bolesti srca, pukovnik Hrvatske vojske, dragovoljac Domovinskog rata od ožujka 1991. te zapovjednik i jedan od osnivača legendarnog Odreda naoružanih brodova Dubrovnika, Aljoša Nikolić, preminuo je na današnji dan, 17. srpnja 2010., u 62. godini života. Pokopan je na gradskom groblju Boninovo.
Početkom agresije na Dubrovnik, Ajoša Nikolić je s Miljenkom Bratošem i Rudijem Butkovićem osnovao Odred naoružanih brodova kojim je zapovijedao do njegovog raspuštanja krajem 1992. Za svoje je zasluge u najtežim trenutcima novije hrvatske povijesti Nikolić posthumno, početkom ove godine, odlikovan Nagradom Grada Dubrovnika za životno djelo.

Nikolić je rođen u Splitu 14. siječnja 1948. godine. Bio je strastveni ronioc, čak i izumitelj prvog hrvatskog aparata za tehničko ronjenje na velikim dubinama. Ronjenjem se počeo baviti krajem šezesetih godina prošlog stoljeća u splitskom klubu Mornar, a za života je proglašen jednom od pet legendi tog sportskog društva. Pocetkom osamdesetih Aljoša Nikolić je doživio veliku nesreću kad je zbog eksplozije boce s komprimiranim zrakom ostao bez jedne noge, a i druga mu je bila teško povrijeđena.
U Dubrovnik se preselio sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća i branio ga srcem i dušom kad je bilo najpotrebnije. Nek’ mu je vječna hvala i slava!

Pročitajte još

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist