DuList IN

PRIČA O OTPORU DUBROVČANA U Slobodi premijerno prikazan film ‘Šah – Rat’

PRIČA O OTPORU DUBROVČANA U Slobodi premijerno prikazan film 'Šah – Rat'

Otprilike nekad ovih dana prije 30 godina isplovila je Slavija sa četiri tisuće ljudi. Nije bilo vode, mlijeka, kruha – butige su bile prazne. Bili smo bespomoćni. Pitanje među nama je bilo – kako se ponašati normalno u ovim nenormalnim vremenima. Tako je došla ideja o šahovskom turniru na kojem je glavna nagrada bila pet litara vode, druga jedna litra mlijeka, a treća štruca kruha. Željeli smo odaslati poruku svijetu kako smo mi ovdje izloženi jednoj srednjovjekovnoj opsadi. Sam turnir nije bio toliko bitan već taj vapaj – rekao je Dubrovčanin Nikša Ivanković, ujedno sudionik opisanih zbivanja, o dokumentarnom filmu Šah – Rat koji je u sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu u utorak u Kinu Sloboda doživio svoju svečanu premijeru.

Prema scenariju i režiji Nikole Dupera te u produkciji Dražena Hrženjaka iz Udruge veterana vojnika i domoljuba, u trajanju od 26 minuta, film donosi ozračje Grada ratne 1991. godine i nevjerojatnu priču o šahovskom turniru organiziranom u za život, a kamoli za šah, nepoćudnim uvjetima. Posebnu zanimljivost čine spomenute simbolične nagrade turnira koje su tada u Gradu zaista bile od vitalnog značaja. Pet litara vode je od ukupno 12 sudionika osvojio Nikola Bubica, a otprilike se u istom razdoblju u Beogradu odvijao šahovski turnir svjetskih razmjera.

– Igran je super turnir na kojem su bili najbolji svjetski igrači i koji je bio pod pokroviteljstvom Invest banke – najstarije financijske kuće u Srbiji koja je osnovana nekad u 19. stoljeću. Tamo je igrao jedan Gata Kamsky koji je onda imao 17 godina i za njega se predviđalo da će uskoro postati najveće šahovsko ime. Igrao je i John Nunn s kojim se Engleska tek podizala u šahovskom smislu. Natjecali su se za ogromni nagradni fond i neki od njih su se pokajali jer dok su oni igrali pod svjetlima reflektora mi smo to isto radili pod granatama – komentirao je Ivanković te rastumačio anegdotu kako su uopće došli do te famozne štruce kruha.

– Čovjek koji donio štrucu kruha je inače bio rodom iz Užica. Užički korpus napadao je ovaj Grad, a on je svako jutro riskirao svoj život radeći u pekari Orlando. Taj dan uz kruh kojeg je nosio svojim susjedima, donio je i jedan nama – kazao je.

Film o ovoj priči o otporu Dubrovčana nastao je u suradnji sa spomenutom Udrugom veterana vojnika i domoljuba, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih.

– Na ideju je došao Dražen Hrženjak koji je bio ovdje u Dubrovniku i razgovarao je sa svojim prijateljem Nikšom Ivankovićem koji mu je to ispričao. Kasnije su razgovarali s Nikšinim kolegom Mirom Bronzićem koji je inače voditelj Filmske škole Šipan, a koji je rekao kako je priča genijalna i predložio da se o njoj napravi film. Razmišljali su tko bi za to bi najbolji i sjetili su se mene jer ja ujedinjujem nekoliko tih sposobnosti od snimatelja preko scenarista do redatelja. Našli smo se u kafiću ispred Robne kuće Minčeta i u pet minuta smo se sve dogovorili. Počeo sam razmišljati kako to napraviti. Sam turnir po sebi nema pola sata vremena priče. Pod tim uvjetima skupilo se 12 ljudi, sjeli su u Gradsku kavanu, odigrali nekoliko partija i otišli. Ali, poanta je bila u tim nagradama – pet litara vode, jedna litra mlijeka i jedna štruca kruha koje pokazuju koja je to tadašnja bila vrijednost dok se u isto vrijeme u Beogradu igrao turnir za tisuće i tisuće dolara s najboljim šahistima iz cijelog svijeta. Tu informaciju su prenijeli brojni mediji. Ono što sam ja želio poručiti s ovim filmom je da je napadom na Dubrovnik neprijatelj napravio strateški veliku pogrešku. To je silno odjeknulo, posebno 6. prosinca 1991. Dubrovnik je jedna od najvećih žrtava koja je podnesena za neovisnost RH. Zato sam ga nazvao Šah- Rat, oni su sebi dali šah-mat – poručio je Nikola Duper.

Zašto je i 30 godina nakon ova tematika relevantna, objasnio je Dražen Hrženjak.

– Nevjerojatan je podatak da je prije 30 godina u Dubrovniku odigran takav turnir, u Dubrovniku koji je pojam svjetskog turizma pa čak danas i filmske industrije, i to za pet litara vode. Nama kao producentima u Udruzi je bitno da istina izađe na vidjelo te da ovo ostane kao trajan spomenik mlađim generacijama. Oni često kažu zašto stalno spominjemo Domovinski rat. On je jako važan jer danas imamo mlade koji odrastaju bez nekog pojma što je bilo. S druge strane vrlo blizu nas drži se jednaka retorika i zato je pravi trenutak za ovaj film – zaključio je Hraženjak.

Na sam dan obljetnice održavanja turnira – u srijedu, 17. studenoga, a također u sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, u prostorima Luže bit će organiziran i šahovski turnir sjećanja na kojem će nastuspiti sudionici ratnog turnira s mladim šahistima iz dubrovačkih osnovnih i srednjih škola.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist