Politika

MINI SUKOB Kako je Pezo izgurao Matušića s liste za Sabor

MINI SUKOB Kako je Pezo izgurao Matušića s liste za Sabor

Nešto više od mjesec dana dijeli nas do novih parlamentarnih izbora. Predizborna kampanja neslužbeno je već počela, čemu svjedoči i posjet pre­mijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića krajnjem jugu Hrvatske. Plenković je, naime, početak tjedna iskoristio za posjet Pelješkom mostu, najvažnijem infrastrukturnom pro­jektu započetom u mandatu ove Vlade, ali i za sastanak s čelnicima organiza­cija svoje stranke u Dubrovačko-nere­tvanskoj županiji. Liste kandidata, koji će se natjecati za Sabor, još nisu sastav­ljene, odnosno predstavljene javnosti, a treba podsjetiti kako je iz Županijske organizacije HDZ-a prema Zagrebu krenulo čak devet imena, potencijal­nih kandidata koji su u ‘utrci’ za jedno od 14 mjesta za 10. izbornu jedinicu. Prema informacijama DuLista, četiri su imena čvrsta na svojim pozicijama, a prvo je ono bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, koji bi trebao nositi listu. Krstičević je, podsjetimo, bio nositelj liste 10. izborne jedinice i na proteklim parlamentarnim izbo­rima, a za pretpostaviti je kako će HDZ i ovog puta ići s očito prokušanom formulom za uspjeh bez obzira što je podnio ostavku na mjesto ministra. Može se pretpostaviti kako bez obzira na nove okolnosti Krstičević nije izgu­bio naklonost glasača jer mnogi njegov potez smatraju moralnim činom. No, prema novim informacijama od ovog utorka, nije nemoguće kako će Plenković preuzeti ulogu nositelja liste za X izbornu jedinicu.

Na putu do predsjednika Sabora?
Drugu poziciju čvrsto drži potpred­sjednik stranke Branko Bačić. U svojoj je političkoj karijeri prešao sve važne skaline – od načelnika općine preko saborskog zastupnika do državnog tajnika i samog ministra. Ono što mu nedostaje kao točka na ‘i’ jest dužnost predsjednika Hrvatskog sabora. On bi se, doznajemo, rado vidio upravo u toj ulozi ako HDZ na ovim parlamentar­nim izborima osvoji većinu za ‘slaga­nje’ vlasti, čime bi završio svoju poli­tičku karijeru. Mnogi su upravo takav scenarij protumačili iz riječi dosadaš­njeg predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koje se između redaka, gostujući u jednoj TVemisiji, prema tumačenju mnogih, ‘oprostio’ od fote­lje prvog čovjeka Sabora. Treću pozi­ciju trebao bi imati splitski gradonačel­nik Andro Krstulović Opara, dok je na četvrtom mjestu dubrovački gradona­čelnik Mato Franković.
Ipak, na konkretno pitanje o Krsti­čeviću kao nositelju liste, s obzirom da je nedavno podnio ostavku na mjesto ministra obrane, Plenković nije dao konkretan odgovor.
— On je dio tima, računamo na njega. Ima još vremena, kad se vratim s ove turneje po Dalmaciji ćemo se ozbiljnije početi baviti tim pitanjem – istaknuo je u ponedjeljak u Orašcu Plenković.

Gdje je Knežić?
Uz Frankovića, prema središnjici u Zagreb ‘otputovala’ su imena još sedam mušketira i samo jedne dame. Sva­kako je zanimljivo istaknuti kako su se među prijedlozima našla i tri načel­nika nama susjednih općina. To su načelnici Konavala, Župe dubrovačke i Stona Božo Lasić, Silvio Nardelli i Vedran Antunica. Znakovito, izostao je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, koji je često netaktično ‘lupao k’o Maksim po diviziji’.
Tu je naravno i župan Nikola Dobro­slavić, koji još od 2009. godine obnaša dužnost prvog čovjeka Dubrovačko-neretvanske županije. Njemu bliski suradnici tvrde kako je župan spre­man prihvatiti se i četvrtog mandata te mu ostanak u Ranjini više imponira nego odlazak na Markov trg. Možda je njegovo ime na listi predloženih kan­didata samoj stranci pokušaj da se na čelo županije konačno nametne neko novo ime.

Pezo ‘izgurao’ Matušića
S područja Neretve predložena su dva imena, ministrice poljoprivrede Marije Vučković te metkovskog gradonačel­nika Dalibora Milana. Vučković je ujedno jedina dama iz naše županije predložena za jedno od 14 mjesta na listi. Zadnji, ali ne manje važan pred­loženi kandidat jest gradski vijećnik Blaž Pezo, bliski Frankovićev suradnik. Upravo ga je Franković predložio kao potencijalnog kandidata, a kao pro­tuteža aktualnom državnom tajniku za turizam Franu Matušiću kojega je ‘gurao’ Branko Bačić. Na županijskom odboru na kojem su se predlagali kan­didati su, doznajemo, vladali veliki prijepori na relaciji Bačić – Franković oko samog Matušića, koji se u konač­nici nije našao među predloženim imenima.
Ne treba ovdje zaboraviti niti nedavni izlazak Ivana Penave iz HDZ-a, a možda je na tom tragu bila i odluka Andreja Plenkovića da se odmah nakon raspuštanja Sabora zaputi upravo prema jugu Hrvatske. Ne treba, naime, zaboraviti kako je jedan od ključnih ljudi ove stranke u Dubrovniku Marko Potrebica još početkom ove godine izjavljivao kako je Penava njegov pri­jatelj pa je za njega prikupljao i pot­pise za kandidaturu za zamjenika HDZ-a, iako je Penava tada bio oštar Plenkovićev oponent. Mnogi su nakon takvog poteza predsjednika Gradskog vijeća počeli ‘šuškati’ o nejedinstvu unutar dubrovačkog ogranka stranke pa je i sada pitanje koliko će se HDZ u Dubrovniku polarizirati. A i sam Blaž Pezo je znao koketirati s Plenkoviće­vim neistomišljenicima.
— Moji kolege ovdje imaju jako dobro iskustvo, uvijek su obazrivi, pažljivi, vode se ključnim načelima dubrovačke diplomacije. Ne smije se nitko uvrijediti – siguran sam da će i Dubrovnik i otoci i Neretva dobiti ade­kvatno mjesto na listama i ovaj put – rekao je premijer u izjavi za medije odgovarajući na pitanje o sastavu liste.

Kandidati ljevice
S druge strane, SDP Davora Bernar­dića kod sastava liste prioritet će dati načelnicima i gradonačelnicima ove stranke u našoj županiji, a to su načelnik Smokvice Kuzma Tomašić, načelnica Vela Luke Katarina Bikić te gradonačelnik Ploča Mišo Krstiče­vić. Ipak, SDP na ove izbore izlazi s Restart koalicijom koju još čine HSS, HSU, Snaga i GLAS.
Za razliku od SDP-a, HNS, koji od proteklog vikenda ima novog pred­sjednika – Predraga Štromara, na izbore izlazi samostalno. Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda i nekadašnji direktor dubrovačkog Vodovoda Valentin Dujmović bit će nositelj liste u 10. izbornoj jedinici. Uz Dujmovića na listi ove stranke naći će se još četiri imena iz naše Županije, a doznajemo kako se očekuje da će mje­sto na listi dobiti i jedno od dvoje HNS-ovih gradskih vijećnika – Miho Obra­dović ili Marina Vučković Matić.
Za kraj, spomenut ćemo i neka nova lica koja su se pojavila, poput politič­kih analitičara Nina Raspudića ili pak Igora Peternela. Još samo da kandida­turu najavi Krešimir Macan, našalili su se dobri poznavatelji političkih prilika, i imali bismo zaokruženu cijelu scenu komentatora političkih slika i prilika.

MINI SUKOB Kako je Pezo izgurao Matušića s liste za Sabor

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 27. svibnja 2020.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist