Zanimljivosti

Preminuo Ottavio Missoni

Preminuo Ottavio Missoni

Jedan od glavnih suosnivača talijanskog modnog brenda Missoni, Ottavio Missoni preminuo je u svom domu u Sumirago nel Varesottu u 92. godini.

 
Početkom mjeseca je izišao iz bolnice u Varesu, gdje je bio hospitaliziran zbog srčanih problema.

Podsjetimo, nedavno je otvorena i izložba „Genij boje- crteži, grafike, tapiserije“ Ottavija Missonija, u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, koju se sam Missoni posjetio.

Ottavio Missoni rođen je 11. veljače 1921. u Dubrovniku. Izuzetna Missonijeva sportska karijera započela je 1935., a dosegla vrhunac 1948. sudjelovanjem u utrci na 400 m s preponama na Olimpijskim igrama u Londonu.

Nakon što je 1947. otvorio svoju prvu radionicu pletenine u Trstu, u svijet tkanina i mode uvela ga je supruga Rosita Jelmini, čija je obitelj posjedovala tvornicu šalova i vezenih tkanina. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, kreacije s Missonijevim potpisom pojavljuju se prvi puta na revijama, a brand Missoni uskoro će obilježiti šezdesetu godišnjicu postojanja. Osim što je jedan od najznačajnijih dizajnera današnjice, Ottavio Missoni je, preuzimajući neke od ključnih stilema iz vlastitog modnog stvaralaštva, svoje specifične kombinacije boja uspješno prenio i u umjetnost. Missonijeve kreacije izlagane su u prestižnim muzejima i galerijama svijeta, a uključene su i u stalni postav Costume Institute-a Muzeja Metropolitan u New Yorku.
 
Osim što je sa suprugom izgradio modno carstvo, Ottavio je ljubav prema dizajniranju prenio i na ostatak obitelji. Tako su i njegova djeca povezana s brendom Missoni – Vittorio Missoni najstariji je sin osnivača modne kuće Missoni. Vittorio se zajedno sa svojom braćom Lucom i Angelom brinuo o obiteljskom biznisu.

Podsjetimo, velika tragedija je pogodila slavnu obitelj: zrakoplov u kojem je bio Vittorio Missoni i njegova supruga Maurizia Castiglioni nestao nakon uzlijetanja s arhipelaga Los Roques, u karipskom moru, gdje su bili na odmoru.

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist