Aktualno

Preminuo don Vojislav Vlašić

Umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije don Vojislav Vlašić preminuo je u četvrtak 9. studenog 2023. godine u Općoj bolnici u Dubrovniku.

Vojislav Vlašić je rođen 30. ožujka 1942. godine u Sovićima, župa Gorica, od oca Andrije i majke Ive rođene Prlić. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu, a gimnaziju u dubrovačkom Sjemeništu. Studij teologije započeo je u Zadru, a nakon odsluženja vojnog roka, nastavio ga je u Splitu.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1968. godine u Splitu. Pastoralni praktikum obavljao je u župama Splitske nadbiskupije i Dubrovačke biskupije.

U rujnu 1969. godine imenovan je kapelanom u župi sv. Mihajla u Lapadu. Nakon sedam godina razriješen je službe lapadskog kapelana i imenovan župnikom u župi Pločice gdje provodi osam godina.

Kasnije ponovno preuzima službu župnog vikara u župi sv. Mihajla u Lapadu, koju će završiti u kolovozu 1993. kada preuzima župe Trpanj i Donju Vrućicu.

U kolovozu 2004. godine imenovan je župnikom Stona i upraviteljem župe Mali Ston. Te službe vrši do 2013. godine, a istovremeno je bio dekan Stonskog dekanata.

Nakon toga iz Svećeničkog doma u Dubrovniku upravlja župom Trsteno do 2018. godine kada je umirovljen.

Zlatni svećenički jubilej proslavio je 2018. godine u rodnoj župi sv. Stjepana u Gorici.

Na proslavi zlatne mise don Voja Vlašića 2018. godine propovijedao je njegov kolega školski kolega, sada pokojni don Stanko Lasić i tom prigodom je o njemu kazao:‘Bog te je obdario izvanrednom dobrotom kojom si osvajao simpatije ne samo nas tvojih kolega u Sjemeništu, u Bogosloviji, nego je i tijekom tvoga pastoralnog rada i nastala uzrečica: dobar k’o don Vojo. I nitko ti u dobroti nije bio ravan! Sa svima si gradio najbolje odnose međusobnog poštivanja i povjerenja i nikad nikoga nisi ničim uvrijedio jer ti to nisi znao i ne znaš. Jedino si u nogometu, gdje si izrastao u odličnog igrača, u obrani znao srušiti protivnika a u navali se nisi dao zaustaviti osim kaznenim udarcem.’ Katedralni župnik također je ustvrdio kako je slavljenik u svojoj obitelji naučio moliti i redovito pohađati crkvu i misu, te su u zdravoj obiteljskoj duhovnosti rođena su dva svećenička zvanja, njegovo i njegovog brata don Stipe koji je prerano umro. ‘Volio si svoje zvanje i bio sretan u njemu i to su tvoji župljani cijenili. Svoje svećeničke dužnosti revno si obavljao i bio uvijek na raspolaganju svima a osobito djeci i mladima, siromašnima i bolesnima.’

-O mjestu i vremenu pokopa naknadno ćemo obavijestiti – navode iz Dubrovačke biskupije.

Pročitajte još

Orlando procvjetao od obnove

Dulist

Vodovod započeo rekonstrukciju cjevovoda na gruškoj obali

Dulist

KAKO SAČUVATI PODATKE? Google od sutra kreće s brisanjem računa

Dulist