Kultura

PREMIJERNI DRAMSKI NASLOV Ljubovnici od utorka na novoj festivalskoj lokaciji

PREMIJERNI DRAMSKI NASLOV Ljubovnici od utorka na novoj festivalskoj lokaciji

Prva ovogodišnja festivalska dramska premijera Ljubovnici u režiji Aleksandra Švabića te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, na programu je 73. Dubrovačkih ljetnih igara u utorak, 19. srpnja u 21:30 ispred crkve svetog Jakova. Tim povodom u Festivalskoj palači održana je konferencija za medije na kojoj su govorili redatelj predstave Aleksandar Švabić, pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić te Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, donatora predstave.

Ljubovnici, djelo nepoznatog autora iz druge polovice 17. stoljeća, predstavljaju jedan od ponajboljih primjera komedija koje se svojim žanrovskim odrednicama približavaju dubrovačkim smješnicama, teme ljubavi, spletkarenja, gramzivosti, lukavstva, ali i naivnosti, koje ne gube na svojoj važnosti čak niti tristo godina nakon objavljivanja.

– Pokušavamo vratiti naglasak na njegovanje baštinskih komada i stare dubrovačke barokne književnosti. Dora Ruždjak Podolski i ja odlučili smo režiju prve ovogodišnje premijere povjeriti Aleksandru Švabiću koji pripada generaciji mladih redatelja. Zapravo cijeli umjetnički i autorski tim pripada mladoj generaciji hrvatskih glumaca, baš kao što je Joško Juvančić u svojoj režiji Ljubovnika okupio i predstavio mlade akademce krajem 60-ih godina – rekao je između ostalog pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić.

Nova festivalska lokacija ispred crkve svetog Jakova donosi minimalnu scenografiju, a likove pisane po uzoru na tipske likove commedie dell’arte utjelovit će Festivalski dramski ansambl predvođen Natašom Kopeč u ulozi Vesele i Draženom Šivakom u ulozi Intrigala uz koje će nastupiti ponajbolji glumci mlađe generacije Marin Klišmanić kao Dotur Prokupio, Kristijan Petelin u alternaciji Andreja Kopčoka igra Fabricija Pisoglavića, Boris Barukčić kao Lovro Kalebić, Damir Klemenić u alternaciji Kristijana Petelina kao Proždor, Josipa Bilić u ulozi Lukrecije te Veronika Mach kao Anka. Scenografiju i kostimografiju potpisuju David Morhan i Mia Popovska, a za scenski pokret i asistenciju režije zadužen je Damir Klemenić. Autor glazbe je Maro Market, studijski glazbenici su Mario Bočić i David Vidović, dizajner svjetla je Martin Šatović, savjetnik za govor Maro Martinović, dok je inspicijentica i dramaturška savjetnica Antonela Tošić.

Redatelj Aleksandar Švabić režirao je 20 predstava s naglaskom na tekstovima Bertolda Brehta koje je obrađivao u fakultetskim danima. Više je puta bio asistent istaknutim redateljima, a sudjeluje i na mnogobrojnim festivalima, kako u Hrvatskoj i Srbiji, tako i u Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Egiptu. Na PUF-u, međunarodnom kazališnom festivalu u Puli nagrađen je Munjom za inovativnost za predstavu Jedan mrtav čovjek.

– Ponosna sam što je OTP banka i ove godine donator Dubrovačkih ljetnih igara te što se naša tradicija doniranja predstava, pogotovo onih koje imaju tradicijski karakter, nastavlja. Dubrovačke ljetne igre ne samo da predstavljaju Dubrovnik i da su ponos Grada, nego su jako bitne i za kulturu Hrvatske, stoga se nadamo da ćemo dogodine opet surađivati – kazala je Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, pred uručenje donacijskog čeka vrijednosti 180 tisuća kuna opunomoćenici ravnateljice Igara, Paulini Njirić.

Premijera predstave održat će se u utorak, 19. srpnja u 21:30 sati ispred crkve sv. Jakova, još tri izvedbe na rasporedu su 20., 21. i 22. srpnja u istom terminu, a ulaznice za sve izvedbe su rasprodane. Donator predstave je vjerni partner festivala, OTP banka.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist