Aktualno

PRELAZAK NA NOVU VALUTU Još samo danas moguće plaćanje u kunama!

PRELAZAK NA NOVU VALUTU Još samo danas moguće plaćanje u kunama!

Hrvatska je točno u ponoć 2023. uvela euro i ušla u Schengen, čime se zaokružio postupak integriranja u politički prostor Europe. S obzirom na sveobuhvatnost organizacija i multilateralnih dogovora preko kojih države Europe surađuju, Hrvatska je ušla u društvo potpuno integriranih država Europe.

Od 1. siječnja započelo je razdoblje dvojnog optjecaja, koje je trajalo 14 dana, odnosno potrajat će do 14. siječnja 2023. u 24 sata. Ovaj dvotjedni dvostruki optjecaj osmišljen je da bi građanima olakšao prelazak na novu valutu. Danas je posljednji dan u kojem će se prilikom gotovinskih transakcija istodobno, uz euro, moći koristiti i gotov novac kune kao zakonsko sredstvo plaćanja. U plaćanju se još samo danas prima najviše 50 kovanica, a bankomati isplaćuju samo eure.

Primatelj plaćanja bit će dužan za plaćanje gotovim novcem kune ostatak vratiti u gotovom novcu eura. Ako primatelj plaćanja nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, može ostatak vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Pročitajte još

Kako pad inflacije, ukidanje APN-a i rast kamata na stambene kredite utječu na tržište nekretnina?

Ivana Mijić Vulinović

ELAFITI SLALOM Požurite, uskoro završava prvi krug prijava

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u četvrtak i petak?

Dulist.hr