Aktualno

PRELAZAK NA NOVU VALUTU Još samo danas moguće plaćanje u kunama!

Hrvatska je točno u ponoć 2023. uvela euro i ušla u Schengen, čime se zaokružio postupak integriranja u politički prostor Europe. S obzirom na sveobuhvatnost organizacija i multilateralnih dogovora preko kojih države Europe surađuju, Hrvatska je ušla u društvo potpuno integriranih država Europe.

Od 1. siječnja započelo je razdoblje dvojnog optjecaja, koje je trajalo 14 dana, odnosno potrajat će do 14. siječnja 2023. u 24 sata. Ovaj dvotjedni dvostruki optjecaj osmišljen je da bi građanima olakšao prelazak na novu valutu. Danas je posljednji dan u kojem će se prilikom gotovinskih transakcija istodobno, uz euro, moći koristiti i gotov novac kune kao zakonsko sredstvo plaćanja. U plaćanju se još samo danas prima najviše 50 kovanica, a bankomati isplaćuju samo eure.

Primatelj plaćanja bit će dužan za plaćanje gotovim novcem kune ostatak vratiti u gotovom novcu eura. Ako primatelj plaćanja nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, može ostatak vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Pročitajte još

Državni inspektorat obavio više od 110 nadzora, najviše kazni ide pekarama!

Mia Njavro Banić

[FOTO/VIDEO] Operne dive poklonile Dubrovčanima predivnu glazbenu večer

Dulist

Riječki nadbiskup Mate Uzinić dobitnik priznanja Udruge za vjersku slobodu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija