Aktualno

PRELAZAK NA NOVU VALUTU Još samo danas moguće plaćanje u kunama!

PRELAZAK NA NOVU VALUTU Još samo danas moguće plaćanje u kunama!

Hrvatska je točno u ponoć 2023. uvela euro i ušla u Schengen, čime se zaokružio postupak integriranja u politički prostor Europe. S obzirom na sveobuhvatnost organizacija i multilateralnih dogovora preko kojih države Europe surađuju, Hrvatska je ušla u društvo potpuno integriranih država Europe.

Od 1. siječnja započelo je razdoblje dvojnog optjecaja, koje je trajalo 14 dana, odnosno potrajat će do 14. siječnja 2023. u 24 sata. Ovaj dvotjedni dvostruki optjecaj osmišljen je da bi građanima olakšao prelazak na novu valutu. Danas je posljednji dan u kojem će se prilikom gotovinskih transakcija istodobno, uz euro, moći koristiti i gotov novac kune kao zakonsko sredstvo plaćanja. U plaćanju se još samo danas prima najviše 50 kovanica, a bankomati isplaćuju samo eure.

Primatelj plaćanja bit će dužan za plaćanje gotovim novcem kune ostatak vratiti u gotovom novcu eura. Ako primatelj plaćanja nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, može ostatak vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist