Kultura

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA Zidić: ‘Vrijeme je da Masle postane ono što je doista bio’

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA Zidić: 'Vrijeme je da Masle postane ono što je doista bio'

Monografija ANTUN MASLE autora Igora Zidića, jednog od najpoznatijih hrvatskih povjesničara, teoretičara i kritičara umjetnosti predstavljena je u četvrtak navečer na taraci Umjetničke galerije.
Autor monografije, Igor Zidić nazočnima se obratio putem Skypea te je istaknuo kako mu je silno žao ‘što nije mogao dočekati taj dobri čovjek da se veseli svome uspjehu’.
-Čini mi se da je vrijeme da pomalo revidiramo sliku, da Masle postane ono što je doista bio. Ne da postane netko drugi, ne da ga mi izmišljamo, nego zaista Masle koji je bio – rekao je između ostaloga Zidiće
-Nama je bilo dostatno znati da se rodio u malome Orašcu da ga proglasimo regionalnim slikarom, a onda ako je uspio u Dubrovniku to je već bilo puno. Tko bi došao do Zagreba. Eh, dragi moji, ono što čovjek zaista nosi u sebi ono je što ga veže za njegov kraj, što ga veže za njegove izbore, ali je isto tako ono od čega se on jedino u svijet može odbaciti. Jedino se sa svoje zemlje Ante mogao odgurnuti, jedino je s nje, iz svoga polja, mogao odskočiti i dosegnuti ono o čemu sam sanjario stalno videći ga europskim slikarom – rekao je istaknuo kako je Masle bio neobično iskren i to je ono što mu treba uvažiti.
-On je zaista jesini slikar među svima koje znam, među svima o kojima sam čitao, koji je rekao: E Bože, da je malo više boja, malo više karte, malo više platna, a i malo više talenta kako bi nam lijep bio život. Zaiskati više talenta može samo onaj koji ga ima u izobilju. Svi drugi misle da ga imaju previše i da uopće ne treba za takvu milost Boga moliti – rekao je te naglasio kako je upravo zato Masle ’58. mogao zapisati: Koristim i dječje crteže.
-To je mogao zapisati samo onaj koji zna, koji svjesno elaborira i koristi nešto od onoga što su mu djeca pokazala da može biti važno i značajno. On je jedan od rijetkih profesora u cijeloj našoj modernoj povijesti koji je svoje đake učio i od njih rekao bih podjednako naučio – rekao je među ostalim Zidić.
Uz autora na predstavljanju su govorili i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina i muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, dr. sc. Rozana Vojvoda.
U ovoj obimnoj, bogato ilustriranoj monografiji na gotovo 500 stranica Igor Zidić je ponudio novo čitanje opusa Antuna Masle, jednog od možda najzanimljivijih, a nedovoljno valoriziranih dubrovačkih / hrvatskih modernih umjetnika. Kroz zavidnu količinu komparativnog materijala i široki kontekst koji uključuje i sociološke i filozofske aspekte, autor monografije problematizira Maslino djelo u odnosu na hrvatsku i europsku likovnu figuraciju; ekspresionizam, neoprimitivističke težnje, art brut, različite antiakademske opcije, ali i svojevrsni novi lirizam.
U monografiji se mogu pronaći sve umjetnine koje su bile izložene na velikoj retrospektivnoj izložbi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik koja je bila priređena povodom stogodišnjice rođenja slikara, ali i brojne druge, iz obiteljskog vlasništva, različitih privatnih zbirki, te iz mnogobrojnih muzejskih i galerijskih institucija primjerice Galerije umjetnina u Splitu, Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Narodnog muzeja u Zadru, Gradskog muzeja u Rovinju… Suradnica autora monografije je Anabel Zanze, a ostali suradnici na monografiji su Ivana Majer i Rozana Vojvoda, dok su za fotografije zaslužni Miho Skvrce, Goran Vranić i drugi.
Za oblikovanje monografije zaslužan je studio Bahrach & Krištofić, a tiskana je u Tiskari Zelina d.d.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović