Kultura

Dubrovački simfoničari sa solisticama Veronikom Ćiković i Lucijom Stilinović u Dvoru

Dubrovački simfoničari sa solisticama Veronikom Ćiković i Lucijom Stilinović u Dvoru

Dubrovački simfonijski orkestar uz mlade solistice Veroniku Ćiković i Luciju Stilinović, a pod ravnanjem Dawida Runtza, nastupit će večeras, 18. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora izvodeći djela Wojciecha Kilara i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Program je ostvaren pod pokroviteljstvom Kraša.

Koncertni program otvorit će skladba Orawa, kruna serije skladbi poljskog skladatelja klasične i filmske glazbe Wojciecha Kilara nadahnuta planinskim folklorom. Riječ je o simfonijskoj pjesmi za gudački orkestar koja odaje počast životu ljudi iz brdskog kraja i glazbi koja se ondje izvodi. Nakon Orawe uslijedit će Koncert za flautu, harfu i orkestar u C-duru velikana glazbene klasike, Wolfganga Amadeusa Mozarta. To je zapravo jedino Mozartovo djelo za harfu, a napisao ga je 1778. godine na narudžbu vojvode de Guînesa koji je želio koncert koji bi na flauti mogao svirati s kćeri harfisticom. Završnicu programa činit će Mozartova Simfonija broj 36 u C-duru, poznatija kao Linzer.

Dubrovački simfonijski orkestar kao važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, neizostavan je sudionik Igara na kojima redovito nastupa s renomiranim domaćim i međunarodnim umjetnicima. Prilikom večerašnjeg nastupa u Kneževu dvoru njime će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije i glavni dirigent Poljske kraljevske opere Dawid Runtz. Jednog od najkarizmatičnijih dirigenata novije generacije u ovom dijelu Europe karakterizira izvanredan osjećaj za glazbu, a besprijekornim i elegantnim tehnikama te čvrstim vladanjem kompleksnim skladbama Runtzu neprestano raste međunarodni ugled. Uz orkestar će kao solistice nastupiti Lucija Stilinović na flauti i Veronika Ćiković na harfi, mlade i perspektivne glazbenice koje inače nastupaju zajedno kao duo Eolian. Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 posto popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 posto popusta na festivalske suvenire.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist