Kultura

Predstavljena knjiga “Svijeća ispod glasa”

Predstavljena knjiga "Svijeća ispod glasa"

U sklopu projekta „Dubrovnik i Kotor, gradovi i knjige“, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad 17. listopada predstavljena je knjiga „Svijeća ispod glasa“, izbor iz hrvatske i crnogorske poezije.

Knjigu su predstavili ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić, urednici knjige Aleksandar Bečanović i Tonko Maroević, pjesnici Luko Paljetak, Jakša Fiamengo, Vesna Krmpotić, Jelena Nelević i Ljubomir Đurković te glumica Varja Đukić.

Ravnateljica Čučić uvodno je istaknula kako se ovim predstavljanjem otvara Mjesec hrvatske knjige, koji se ove godine obilježava od 15. listopada do 15. studenog.

Crnogorska glumica Varja Đukić čitanjem poezije Vesne Parun uvela je dubrovačku javnost u temu večeri, a urednik izdanja Aleksandar Bečanović upozorio je kako se u crnogorskoj poeziji dogodio zastoj.
– Crnogorska poezija je postala atrofirana i anakrona, posebno nakon maligne kulminacije epske svijesti crnogosrkog naroda 1991. godine, istaknuo je Bečanović te naglasio kako je svojim izborom pjesnika htio istaknuti otvaranje k vanjskim utjecajima te prikazati „krupni korak za promjenu paradigmi u crnogorskoj kulturi“.

Drugi urednik izdanja Tonko Maroević kazao je kako je u izboru hrvatskih pjesnika pledirao za vrhunce poezije, s vremenskom odrednicom „nakon Tina“, a s jako naglašenom mediteranskom komponentom. Naveo je cijeli niz pjesnika i pjesnikinja koji su postali dio tog izbora, od Vesne Parun i Vesne Krmpotić do Slamniga, Škurle, Fiamenga, Milišića, Paljetka, Dragojevića.

Pjesnikinja Vesna Krmpotić poeziju je nazvala pokušajem da se izgovori neizgovorivo, ali i dodala kako se „stihovi pišu na sve strane, ali poezije ima malo“.

Pjesnik Jakša Fiamengo rekao je kako bi najkraći odgovor na pitanje „Što je poezija?“ bio: Ne znam.
– Poezija je i sve i ništa, zavisi s koje strane gledaš. Poezija može sve! Ona je Kairosov čuperak za koji se valja uhvatiti u pravom trenutku. Poezija izaziva ljude da budu posebni, zaključio je Fiamengo.

Luko Paljetak pročitao je nekoliko svojih pjesama, ali i pjesama poginulog dubrovačkog pjesnika Milana Milišića.

Svoju poeziju još su čitali Jelana Nelević i Ljubomir Đurković, a valja napomenuti kako se knjiga poezije neće prodavati već će biti podjeljena knjižnicama u Dubrovniku i Kotoru.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist