Kultura

“Ispratimo Ruđu na putu za Europu”

Iznimno uspješna izložba Dubrovačkih muzeja „Ruđer Bošković ponovno u rodnom Dubrovniku“, koja je zabilježila preko 200 tisuća posjetitelja, simboličnim će programom biti zatvorena u utorak, 18. listopada, u 18 sati.

Točno u 18 sati posjetitelje će ispred Dvora dočekati sam Bošković, kojeg će i ovaj put utjeloviti nagrađivani dubrovački turistički vodič Marojica Bijelić. Posljednji će put posjetitelje provesti kroz izložbu, te objasniti zašto je bio jedna od najslavnijih i najznačajnijih osoba svoga vremena.

Izložba se zatvara u Dvoru, no već u prosincu gostuje u Unescovom središtu u Parizu. Stoga Dubrovački muzeji pozivaju sve sugrađane da zajednički isprate Ruđu na putu za Europu.

Muzeji će sve posjetitelje počastiti prigodnom prodajom suvenira Bošković u pola cijene,  a najsretniji će biti nagrađen cijelom kolekcijom.

Ova velika i sveobuhvatna izložba otvorena je u Kneževu dvoru 18. svibnja, na samu tristotu obljetnicu Boškovićeva rođenja.

Dubrovački muzeji su izložbu organizirali u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama i Državnim arhivom u Dubrovniku, koje su ustupile najveći dio izložene građe. Uz njih, građu su za izložbu posudili i Zavod za povijesne znanosti HAZU, Bogišićeva zbirka u Cavtatu,  Biskupijski arhiv u Dubrovniku, Samostan Sigurata, Franjevački samostan Male braće, Srpska pravoslavna općina u Dubrovniku, Hrvatska nacionalna i sveučilišna knjižnica, Znanstvena knjižnica Juraj Habdelić Filozofskog fakulteta Družbe Isusove te Hrvatski povijesni muzej.

Izložba, kao i cijeli projekt brandiranja Ruđera Boškovića kao Dubrovčanina, Hrvata i jednog od najvećih znanstvenika svoga vremena, odvija se pod pokroviteljstvom Vlade RH, Grada Dubrovnika i Vise, a u potpunosti su financirani sponzorskim sredstvima.

Glavni autor izložbe je dr. sc. Ivica Martinović, bez sumnje jedan od najvećih poznavatelja Boškovića uopće, dok likovni postav potpisuje Ivona Michl.

Uz opsežnu promotivnu kampanju, izložbu prati i pedagoški program u kojem je sudjelovalo  preko 1.500 učenika, studenata, te ostalih građana.

Pročitajte još

USUSRET OTVARANJU 73. IGARA Ruždjak Podolski: ‘Nadam se da će se sve ideje ostvariti i oblikovati u svojoj punini’

Dulist

Klapa Kaše izvedbom Shakespearovih soneta zatvorila Midsummer Scene festival

Dulist

Vječni Verdi ispred Kneževa dvora

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija