Aktualno

PREDSTAVLJEN PROJEKT ‘KRALJICA KAMENICA’ Cilj je da je svaki posjetitelj kuša, a u pripremi je i monografija

PREDSTAVLJEN PROJEKT 'KRALJICA KAMENICA' Cilj je da je svaki posjetitelj kuša, a u pripremi je i monografija

Umjesto tradicionalne manifestacije, Dana malostonske kamenice, na blagdan sv. Josipa, u Stonu su u petak predstavljene aktivnosti udruge Stonski školjkari kao i novi projekti u provedbi, među kojima je onaj ‘The Queen of Oysters’ čiji cilj je promocija malostonske kamenice i izvan granica Lijepe naše.

Tom prilikom predsjednica udruge Marija Radić uvodno je istaknula kako je iza školjkara teško razdoblje, no ono ih nije spriječilo da nastave s provedbom planiranih aktivnosti.

– Izostala je prošla turistička sezona, a malo je izgledno da će se i u ovoj godini ostvariti rezultati prijašnjih godina. No, nećemo posustati, koristimo prilike EU fondova te smo krenuli u projekt promocije malostonske kamenice u suradnji s ugostiteljskim objektima, kako bi se ona što bolje približila krajnjem potrošaču. Nadam se da će ugostitelji to objeručke prihvatiti, što bi nama puno značilo, posebno u situaciji kad je malo izgledno da će na tržište ići velike količine kamenica – rekla je.

Voditelj projekta zaštite malostonske kamenice Vedran Kunica rekao je kako se Udruga prije pet godina odlučila na veliki korak, a to je ulazak u sustav kvalitete EU, koji funkcionira već 30 godina te je iznimno prepoznat od strane stanovnika EU zemalja.

– Nakon pet godina dugotrajnog procesa, uz određene financijske troškove uspjeli smo – rekao je te napomenuo kako je nedavno Europska komisija potvrdila posebnost malostonske kamenice.

– Znali smo da ta oznaka nije kraj, ona je temelj za daljnju promidžbu. Iz toga smo prije dvije godine krenuli u novi projekt kojeg danas predstavljamo, a to je Malostonska kamenica – The Queen of Oysters. Cilj je da ona postane nezaobilazan proizvod posjetiteljima naše županije – rekao je Kunica te naglasio kako je želja da je svaki posjetitelj kuša. Naglasio je i kako se nije zaboravio ni temelj školjkarstva i oznake posebnosti, a to je Malostonski zaljev. Pokrenut je stoga i projekt koji za cilj ima da se cjelokupno znanja o prirodnim posebnostima Malostonskog zaljeva, o tradiciji i načinu življenja objedini u dvojezičnoj monografiji, koja će služiti nama kako bismo cijenili to područje i očuvali ga za budućnost, a s druge strane će služiti posjetiteljima da se upoznaju s našim posebnostima.

Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja Dubrovačko-neretvanske županije, istaknula je važnost isticanja zaštićene oznake izvornosti.

– Nadam se da ćemo u sinergijskom učinku uspjeti istaknuti važnost autohtonih lokalnih proizvoda, proizvoda lokalne zajednice i posebnosti mikrolokacije Malog Stona – rekla je.

Izvršiteljica projekta Anđela Matić naglasila je kako je planiran niz aktivnosti prilagođenih aktualnoj situaciji.

– Ideja cijelog projekta da se svi koji dođu u Dubrovnik postanu svjesni da je to jedan od nezaobilaznih proizvoda u Dubrovniku i županiji kojeg moraju probati. Nadamo se da će sezona biti koliko toliko uspješna i da će samim time i ovaj projekt pridonijeti da se gastro priča počne malo više isticati – rekla je.

Riječ je potom uzela predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić.

– Iako je proizvodnja kamenica segment koji se postupno pokazuje da se može plasirati na cjelokupno domaće tržište, što kroz lokalne potrebe što kroz sektor turizma, dodatni naglasak na marketing i prepoznatljivost sigurno može doprinijeti i boljem izvozu u inozemstvo. Kad pogledamo lokalnu proizvodnju i vidimo na što je ona u drugim segmentima poljoprivrede spala, možemo reći da je ovaj projekt primjer ostalima u smislu udruživanja i kako organizirati svoje aktivnosti. Povlačenje sredstava će u idućim godinama biti forte jer su to možda jedini novci koji nam mogu pomoći. Radujemo se suradnji sa školjkarima i nadamo se da će malostonska kamenica postati prepoznatljiva i šire od granica naše županije te Hrvatske – rekla je Trojić.

Na nju nadovezala se Irena Ipšić, jedna od sedam autora monografije o malostonskoj kamenici.

– U monografiji će se Malostonski zaljev i školjkarstvo sagledati iz različitih aspekata. Od geografskih preko povijesnih značajki do suvremene problematike, to će biti dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku koje će imati važnu ulogu u kreiranju promidžbenih materijala. Profesor Josip Žuvela će odraditi gastronomsku priči te iznijeti neke tradicionalne recepte. Vjerujem da će ova monografija doživjeti svoju valorizaciju i primjenu i šire od konteksta onog znanstveno-stručnog – poručila je Ipšić.

– Naši stari su uvijek govorili da će masline i loza jedine preživjeti krizu. Nadam se da će tako biti i s kamenicom. Koristim priliku da pozovem ljude da bez obzira na to što nema manifestacije kupe kamenice od naših školjkara – dodao je načelnik Općine Ston Vedran Antunica te čestitao Udruzi na pokretanju projekta.

Njemu se u čestitkama pridružio Nikola Kalafatović koji je pak kazao:

– U ime Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije velika mi je čast što smo dio ovog projekta. Čestitam udruzi na svemu što su napravili za zaštitu kamenice. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći za promociju jer želimo za svakog gosta koji dođe ovdje da mu kamenica u gastronomskom smislu stvar koju ne smije zaobići.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist