Aktualno

PREDSTAVLJEN PROJEKT ‘KRALJICA KAMENICA’ Cilj je da je svaki posjetitelj kuša, a u pripremi je i monografija

Umjesto tradicionalne manifestacije, Dana malostonske kamenice, na blagdan sv. Josipa, u Stonu su u petak predstavljene aktivnosti udruge Stonski školjkari kao i novi projekti u provedbi, među kojima je onaj ‘The Queen of Oysters’ čiji cilj je promocija malostonske kamenice i izvan granica Lijepe naše.

Tom prilikom predsjednica udruge Marija Radić uvodno je istaknula kako je iza školjkara teško razdoblje, no ono ih nije spriječilo da nastave s provedbom planiranih aktivnosti.

– Izostala je prošla turistička sezona, a malo je izgledno da će se i u ovoj godini ostvariti rezultati prijašnjih godina. No, nećemo posustati, koristimo prilike EU fondova te smo krenuli u projekt promocije malostonske kamenice u suradnji s ugostiteljskim objektima, kako bi se ona što bolje približila krajnjem potrošaču. Nadam se da će ugostitelji to objeručke prihvatiti, što bi nama puno značilo, posebno u situaciji kad je malo izgledno da će na tržište ići velike količine kamenica – rekla je.

Voditelj projekta zaštite malostonske kamenice Vedran Kunica rekao je kako se Udruga prije pet godina odlučila na veliki korak, a to je ulazak u sustav kvalitete EU, koji funkcionira već 30 godina te je iznimno prepoznat od strane stanovnika EU zemalja.

– Nakon pet godina dugotrajnog procesa, uz određene financijske troškove uspjeli smo – rekao je te napomenuo kako je nedavno Europska komisija potvrdila posebnost malostonske kamenice.

– Znali smo da ta oznaka nije kraj, ona je temelj za daljnju promidžbu. Iz toga smo prije dvije godine krenuli u novi projekt kojeg danas predstavljamo, a to je Malostonska kamenica – The Queen of Oysters. Cilj je da ona postane nezaobilazan proizvod posjetiteljima naše županije – rekao je Kunica te naglasio kako je želja da je svaki posjetitelj kuša. Naglasio je i kako se nije zaboravio ni temelj školjkarstva i oznake posebnosti, a to je Malostonski zaljev. Pokrenut je stoga i projekt koji za cilj ima da se cjelokupno znanja o prirodnim posebnostima Malostonskog zaljeva, o tradiciji i načinu življenja objedini u dvojezičnoj monografiji, koja će služiti nama kako bismo cijenili to područje i očuvali ga za budućnost, a s druge strane će služiti posjetiteljima da se upoznaju s našim posebnostima.

Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja Dubrovačko-neretvanske županije, istaknula je važnost isticanja zaštićene oznake izvornosti.

– Nadam se da ćemo u sinergijskom učinku uspjeti istaknuti važnost autohtonih lokalnih proizvoda, proizvoda lokalne zajednice i posebnosti mikrolokacije Malog Stona – rekla je.

Izvršiteljica projekta Anđela Matić naglasila je kako je planiran niz aktivnosti prilagođenih aktualnoj situaciji.

– Ideja cijelog projekta da se svi koji dođu u Dubrovnik postanu svjesni da je to jedan od nezaobilaznih proizvoda u Dubrovniku i županiji kojeg moraju probati. Nadamo se da će sezona biti koliko toliko uspješna i da će samim time i ovaj projekt pridonijeti da se gastro priča počne malo više isticati – rekla je.

Riječ je potom uzela predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić.

– Iako je proizvodnja kamenica segment koji se postupno pokazuje da se može plasirati na cjelokupno domaće tržište, što kroz lokalne potrebe što kroz sektor turizma, dodatni naglasak na marketing i prepoznatljivost sigurno može doprinijeti i boljem izvozu u inozemstvo. Kad pogledamo lokalnu proizvodnju i vidimo na što je ona u drugim segmentima poljoprivrede spala, možemo reći da je ovaj projekt primjer ostalima u smislu udruživanja i kako organizirati svoje aktivnosti. Povlačenje sredstava će u idućim godinama biti forte jer su to možda jedini novci koji nam mogu pomoći. Radujemo se suradnji sa školjkarima i nadamo se da će malostonska kamenica postati prepoznatljiva i šire od granica naše županije te Hrvatske – rekla je Trojić.

Na nju nadovezala se Irena Ipšić, jedna od sedam autora monografije o malostonskoj kamenici.

– U monografiji će se Malostonski zaljev i školjkarstvo sagledati iz različitih aspekata. Od geografskih preko povijesnih značajki do suvremene problematike, to će biti dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku koje će imati važnu ulogu u kreiranju promidžbenih materijala. Profesor Josip Žuvela će odraditi gastronomsku priči te iznijeti neke tradicionalne recepte. Vjerujem da će ova monografija doživjeti svoju valorizaciju i primjenu i šire od konteksta onog znanstveno-stručnog – poručila je Ipšić.

– Naši stari su uvijek govorili da će masline i loza jedine preživjeti krizu. Nadam se da će tako biti i s kamenicom. Koristim priliku da pozovem ljude da bez obzira na to što nema manifestacije kupe kamenice od naših školjkara – dodao je načelnik Općine Ston Vedran Antunica te čestitao Udruzi na pokretanju projekta.

Njemu se u čestitkama pridružio Nikola Kalafatović koji je pak kazao:

– U ime Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije velika mi je čast što smo dio ovog projekta. Čestitam udruzi na svemu što su napravili za zaštitu kamenice. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći za promociju jer želimo za svakog gosta koji dođe ovdje da mu kamenica u gastronomskom smislu stvar koju ne smije zaobići.

Pročitajte još

Tko je bez struje?

Dulist

POVIJESNI TRENUTAK! Hrvatska je od danas cjelovita, spaja se zadnji dio Pelješkog mosta

Dulist

Srijedom se čita DuList!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija