Aktualno

PREDSTAVLJEN BOGAT OPUS DUBROVAČKOG ARHITEKTA ‘Stjepo Butijer radi u mjerilu čovjeka’

PREDSTAVLJEN BOGAT OPUS DUBROVAČKOG ARHITEKTA 'Stjepo Butijer radi u mjerilu čovjeka'

Promocija knjige ‘Arhitektura kao obazriva igra različitih napetosti’ dubrovačkog arhitekta Stjepa Butijera održana je u četvrtak navečer u hotelu Hilton Imperial.

– Mogao bih poručiti da je ovo naša knjiga, a ne samo moja. I to je istina jer ogromni je broj suradnika u ovoj knjizi. Tko bude čitao, gledao priloge, fotografije i umjetnička djela vidjet će da je ovo naša knjiga. Kada sam počeo razmišljati o njenom stvaranju prije desetak godina, želio sam da to ne bude samo autobiografija, već da obiluje raznim mislima, ostvarenjima u okviru arhitekture i urbanizma, znanosti i umjetnosti, pa sve do humora u arhitekturi. Osim arhitekture, zanimale su me razne znanosti i različita znanja, koja su usko povezana s teorijom i praksom u arhitekturi, a što se provlači u tematici ove knjige kroz šest poglavlja. Humor u spoju s arhitekturom iznjedri uvijek nešto novo i duhovito. Naš prostor je zajednički s Europskom unijom, dijelimo i dobre i loše strane. Moramo pratiti planove i uklapati ih kako nama odgovara, naročito što neće štetiti prirodi i spomenicima kulture. Valja priznati kako je bila brza obnova nakon Domovinskog rata. Sve što nam se tada dogodilo, možemo reći da je to ipak prema agresoru pobjeda kulture građenja, nad kulturom rušenja – istaknuo je autor Stjepo Butijer.

Uz njega, knjigu su predstavili akademik Jerko Rošin, Miljenko Domijan, Andrija Mutnjaković, Borka Bobovec, Stjepko Rošin i Xhevat Abrashi, dok je predstavljanje moderirao Božo Benić.

– Stjepo ne radi samo kreativno, nego radi i društveno. Dakle, nije osoba koja treba zadovoljiti samo svoje osobne ambicije u projektima i potrebe investitora. Dubrovnik je lijep zato što ga je lijepo vidjeti. Onaj tko je vlasnik kuće koju je lijepo vidjeti, on je vlasnik nekretnine, ali nije vlasnik pročelja. Pročelje pripada gradu, a gradovi su lijepi onoliko koliko su lijepa njihova pročelja, mjerila i odnosi između širina ulica i visina kuća. Stjepo je vrlo obazriv ne samo prema baštini, nego i prema onome što radi jer radi u mjerilu čovjeka. Stavio je u knjigu i dio društvenog angažmana zato što je djelovao i na mnogim poslovima koji ne donose novac, iz čega vidim izraženi Stjepov kršćani duh, koji je afirmirao u čitavom opusu. Zaista me veseli ova knjiga jer pokazuje da netko može toliko toga napraviti. Ovitak te knjige pokazuje svu bit i sav sadržaj Stjepa kao osobe i kreativnog, profesionalnog rada iz kojega ne možemo izbaciti njegov duh, koji je zračio prema drugima – naglasio je akademik Jerko Rošin.

– Stjepo je radeći na očuvanju kulturne baštine, na graditeljskim zahvatima bio maksimalno obazriv, što baština i njezini povijesni oblici naprosto zahtijevaju. I na tome smo mu svi zahvalni i ponosni smo na njega – istaknuo je akademik Miljenko Domijan.

Riječima akademika Andrije Mutnjakovića, u monografiji je predstavljen veliki opusa Stjepa Butijera s osvrtima relevantnih kolega arhitekata, sociologa, povjesničara umjetnosti i drugih intelektualaca o njegovom radu, istraživanjima njegova opusa i djelovanja, a namijenjena je svima koji se bave urbanizmom i arhitekturom, primjereno pisana i za korištenje studentima.

Kako ističe dr.sc. Borka Bobovec, knjiga prvi put, obrađeno i sistematizirano daje prikaz bogatog opusa jednog od značajnijih hrvatskih urbanista-arhitekata koji je svojim radom značajno utjecao na urbanistički izričaj juga Dalmacije. Knjiga je zanimljivo koncipirana i pristupačna znanstvenoj, stručnoj, ali i široj javnosti, poštuje znanstvenu metodologiju s preglednim bogatim ilustrativnim dijelom koji prati svaki projekt, uz autorsku valorizaciju kroz Osvrte na rad i djelo Stjepa Butijera relevantnih arhitekata i kritičara arhitekture, dodala je.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist