Hrvatska

Predsjednik Udruge trgovina: Cijene nisu rasle, samo je promijenjena valuta naplate

Predsjednik Udruge trgovina: Cijene nisu rasle, samo je promijenjena valuta naplate

Hrvoje Bujanović iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Martin Evačić iz Udruge trgovine HUP-a, Franz Letica iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a te Marko Paripović iz Udruge Potrošački centar gostovali su u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog.

Bujanović je rekao da je Državni inspektorat krenuo vrlo aktivno od 2. siječnja.

– Trenutačno imamo podatke za 2., 3. i 4. siječnja – to znači tri dana. Podaci trebaju biti obrađeni s ovom nedjeljom i tijekom dana će javnost biti informirana o nalazima. Provedeno je oko 200 nadzora. Imamo određeni broj nepravilnosti, pokazalo se u trgovini na malo i pekarskim proizvodima kod trgovaca i na vrijeme će biti poduzete aktivnosti vezane uz to. Veći izvještaj bit će tijekom tjedna, rekao je. Dodao je da je usko gledano zaokruživanje cijena matematički izračun.

– Iskustvo je pokazalo da kad su ostale članice ulazile, da su imale situaciju oko toga 0,5 posto. Kod nas će se to tek moći izračunati kad se izdvoji samo taj izračun. Ali i on utječe na inflaciju. To je daljnje dolijevanje ulja na vatru – istaknuo je. Evačić je rekao da do nekog povećanja cijena nije ni došlo.

– Tvrdimo to od samog početka. Trgovci su samo promijenili valutu koju naplaćuju. Operacija je bila čisto matematička. Duboko sam uvjeren da će inspekcija pokazati da su u samo manjem broju slučajeva dignute cijene. Do eventualnog porasta cijena je moglo doći samo ako je došlo do vraćanja cijena na staro jer su u vrijeme blagdana neki artikli bili na akciji – istaknuo je. Rekao je da je u medijima vidio da se riječ o povećanju cijena samo nekoliko artikala.

– Ne možemo na temelju toga generalizirati. Činjenica je, i to nitko ne dvoji, da su cijene u 2022. rasle od 15 do 20 posto. U samom prijelazu sigurno nisu rasle, dodao je.

Pročitajte još

ACI d.d. u 2023. godini ostvario rekordan iznos poslovnih prihoda

Dulist

Državni zavod za statistiku objavio nove podatke, hrvatski BDP – skočio!

Dulist

Svjetski je dan kastracije pasa i mačaka

Dulist