Hrvatska

Kako je reguliran rad od kuće prema novom Zakonu o radu?

Kako je reguliran rad od kuće prema novom Zakonu o radu?

S početkom godine na snagu je stupio i novi Zakon o radu, u kojemu se prvi put našao rad od kuće. Poslodavci bi mogli plaćati dodatne troškove svojim radnicima koji nisu na matičnom radnom mjestu, a ideja je da poslodavac sudjeluje i u troškovima režija. Ako se radi od kuće, troškovi prijevoza i toplog obroka trebali bi se smanjiti, smatraju poslodavci.

U novom Zakonu jasno su definirane odredbe. Postoje pojmovi koji su vrlo slični, ali zapravo i različiti. Izdvojeno mjesto rada, rad od kuće ili rad na daljinu – koje su razlike?

– Rad na izdvojenom mjestu rada je rad od kuće i svako drugo mjesto koje nije mjesto poslodavca. Rad na daljinu je rad putem informatičkih tehnologija gdje se ne definira mjesto rada. Sklopite ugovor s poslodavcem, a možete raditi s bilo kojeg mjesta na kugli zemaljskoj, rekao je na početku gostovanja u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’, pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić.

Što se tiče radnog vremena, prava na slobodno vrijeme, godišnji odmor itd., tu razlike nema, pojašnjava, dodajući da je uveden i institut “nedostupnosti radnika”.

– Svaki radnik ima pravo na nedostupnost izvan radnog vremena. Ostaje radno vrijeme od 40 sati, neovisno o tome gdje se radi, ističe.

Rad od kuće znači i da nema troškova prijevoza.

– Definiran je paušalni neoporezivi iznos kao nadoknada rada od kuće ili rada na izdvojenom mjestu rada. To je 30 kuna dnevno, odnosno maksimalno 500 kn mjesečno. Ovisi o poslodavcu što će ugovoriti s radnicima, kaže Opalić.

Rad na izdvojenom mjestu rada može se obavljati kao stalan, privremen ili povremen.

– Imamo direktivu o usklađenju privatnog i poslovnog života gdje majke djeteta do njegove osme godine života ili bilo koji drugi radnik koji, primjerice zbog brige za stariju ili nemoćnu osobu, može zatražiti od poslodavca da privremeno radi od kuće. Povremen rad znači da se, primjerice petkom, radi od kuće, ističe pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Poslodavac ima pravo ući u prostor doma radnika ili u neki drugi prostor o kojem je radnik obavijestio poslodavca radi održavanja opreme ili provođenja unaprijed utvrđenog nadzora vezanog uz uvjete rada, i to uz prethodnu najavu.

Znači li rad od kuće isključivo rad od kuće ili neki poslovi mogu biti obavljani s bilo kojeg mjesta dok god je posao odrađen i zaposlenik dostupan poslodavcu?

– Poslodavac mora znati, ako govorimo o radu od kuće, gdje ćete raditi. Ako ćete raditi u Zagrebu pa odete u Dubrovnik, pa ćete reći da je vaše mjesto rada adresa u Zagrebu, a možda nekad u Dubrovniku, to mora biti poznato poslodavcu, zaključuje.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović