Aktualno

PREDSJEDNIČKI IZBORI Drugi krug s više birača i rekordnim brojem promatrača

PREDSJEDNIČKI IZBORI Drugi krug s više birača i rekordnim brojem promatrača

U nedjelju, 5. siječnja održava se drugi krug predsjedničkih izbora. Birališta se otvaraju ujutro u 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati do kad traje i izborna šutnja.
Birača je u drugom krugu izbora više nego u prvom, a rekordan je i broj promatrača.

Kako donosi RTL, više od 6.400 biračkih mjesta otvara svoja vrata u 7 sati ujutro, a na 124 mjesta u inozemstvu hrvatski državljani imaju priliku dati svoj glas. Promatrača je više od 24 tisuće, od toga 215 u inozemstvu.
Ukupno će izbori za predsjednika Republike koštati oko 85 milijuna kuna, rekla je za N1 potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić. Podjednako iznose troškovi prvog i drugog kruga, a u drugom krugu bit će umanjeni jedino za cijenu glasačkog listića jer je manji, ali to je neznatna razlika u odnosu na ukupnu svotu.
Inače, prema podacima Ministarstva uprave ukupno je za drugi krug izbora 3.860.087 birača upisano u popis birača. S prebivalištem u Republici Hrvatskoj po općinama i gradovima je 3.681.139 birača. Od tog broja 14.635 je prethodno registriranih birača. Aktivno je registrirano 178.948 birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj. U prvom krugu 3.854.761 građanin bio je u popisu birača.

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin za N1 je odgovorila na pitanje kako je moguće da u drugom krugu izbora imamo više birača. Popis birača, rekla je, utvrđuje Ministarstvo uprave, a DIP ne nalazi ništa neobično u toj brojci. Tu je prije svega, rekla je, 3 tisuće dodatno aktivno registriranih, onih osoba koji su se prijavile da će biti birači u inozemstvu, moguće je da je netko postao punoljetan u 15 dana, moguće je da su oni koji su glasali s tzv. plavom potvrdom jer nisu imali važeću osobnu iskaznicu u međuvremenu izvadili važeću osobnu iskaznicu. To i nije tako velik broj na više od 3,8 milijuna birača, dodala je.

-Oko 14.500 osoba se prethodno registriralo za glasanje u inozemstvu i tu je povećanje oko 2800 u odnosu na prvi krug. Otišli su ljudi na zimovanje, ali treba imati na umu da je primjerice u Austriji jedino moguće glasati u Beču – rekla je Lovrin za N1.

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist