Kultura

Pređov trag ljubavi

Uz godišnjicu smrti Predraga Vušovića, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku pred velikim brojem Pređovih prijatelja i poštivatelja predstavio je njegovu knjigu poezije „Slušaj srce“.

– Ova knjiga odškrinula je vrata njegove intime i emocije, zaigranosti i potraga, iskričavih stihova i promišljanja. Pređo kakvog smo znali i kakvog nismo znali sada je ponovno pred vama – kazala je uvodno predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez, zahvalivši svima zaslužnima za pomoć pri tiskanju knjige.

– Vuševićevim intimnim prostorom vladaju tri ključna imperativa. Diši, slušaj srce i otvori srce. S važnom dodatnom pripomenom: ne daj da ti drugi srce kreće. Zato je sav njegov svijet obojen crvenom bojom srca – istaknuo je akademik Luko Paljetak, dodavši kako je knjigu napisao „čovjek buntovan, prkosan i nesalomljiv“.

– Predrag Vušović Pređo bio je uspješan u svemu što je radio na obje strane vage, ponajviše na onoj glumačkoj, gdje je uteg bio najveći i najteži, a njemu najlakši. Samo u jednome nije uspio. Nije uspio ostariti. Zato i pripada onima koji, ne znajući da su već stari, stare i dalje u mladosti vječnoj – kazao je Paljetak, napominjući kako čitajući knjigu treba „slušati srce, sa sviješću da uvijek nešto fali, fali i gotovo, a Pređo večeras ponajviše“.

Jasna Vušović, Pređova sestra, kazala je kako su Vušovićeve pjesme prikupljene s različitih izvora, od kompjutera i osobnih pisama do bilješki uz dramske tekstove, papirića za kladionicu i raznih računa.

– Pređove su pjesme intimne, a on je bio izuzetno stidljiv. Razmišljala sam treba li pjesme objaviti, ali njegov stih iz pjesme „Poeta“ dao mi je zeleno svijetlo za objavu – objasnila je svoju dilemu Jasna Vušović,  dodavši kako je iznenađena brzinom realizacije knjige.

– Sve je to zbog Pređa, nastavak njegove lijepe energije, ljubavi koju je svima nama ostavio. Ono najljepše što nam je Pređo ostavio je njegov trag ljubavi, a mi sad možemo zaviriti u njegovo srce – zaključila je Jasna Vušović.

Promociju su svojim izvedbama obogatili Sebastijan Vukosavić, koji je čitao Vušovićeve pjesme, te klapa „Ragusa“ koja je premijerno izvela pjesmu „Mali porat“ na tekst Predraga Vušovića i glazbu Đela Jusića.

Knjiga će sutra biti predstavljena i u Vušovićevom rodnom Kotoru.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA Djevojačke nošnje i nakit manjina pogledajte u Rupama

Dulist

Darko Fritz predstavlja monografiju ‘siva) (zona …diskursi s periferije’

Dulist

PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA ‘Lokrum ima potencijal postati novi Brijuni. Treba više promovirati lokalnu povijest’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija