Politika

Grad u novi azil neće prihvaćati napuštene životinje iz drugih općina

Grad u novi azil neće prihvaćati napuštene životinje iz drugih općina

Godinu dana isto piše, igramo se riječima – poručio je Miho Obradović (HNS) čitajući određene stavke iz gradonačelnikovog izvješća za drugi dio 2020. godine u usporedbi s prethodnim.

-Drago mi je što ste pročitali brojne građevinske dozvole koje smo dobili, a to je ključ za bilo koji projekt – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

-Žao mi je što niste spomenuli da smo završili šetnicu Nika i Meda Pucića koja se počela raditi 2013. i to na način da se nešto malo otkopalo i zakopalo te su naši sugrađani deset godina šetali tom šetnicom a građevinska ograda ih je štitila da ne padnu – odgovorio je dalje Obradoviću.

– Ne ističete razlog zbog kojeg se Dom umirovljenika u Gružu nije počeo graditi. Nedostajala je dokumentacija, statike nije bilo… – naveo je dalje te istaknuo kako je prije pet dana potpisan ugovor s bankom. Poslane su odluke izvođaču radova te je izrazio nadu kako će se u idućih 15-ak dana sklopiti ugovor te krenuti u izgradnju.

-Zanimljivo je kako spominjete cijenu određenih projekata. S tim problema nemam. Montovjerna je izgrađena za 14 milijuna kuna manje od ugovorene. a cesta Most – Pobrežje će koštati više nego smo planirali za što postoje objašnjenja. Kad za određeni projekt imate dozvolu raspisujete javnu nabavu. Dobije ekonomski najpovoljniji ponuditelj pa se sklapa ugovor, odabire se nadzor i voditelj projekta, stručne osobe koje ga vode do kraja. Ovaj je projekt imao određene manjkavosti po pitanju geomehaničkih ispitivanja, što će vrlo skoro biti objašnjeno od strane stručnih ljudi. Gradonačelnik je ranije bio taj koji upravlja projektom, koji je govorio gdje će se kopati i koji će se izvođač izabrati i znam da ste na to naviknuli – rekao je Franković te istaknuo kako o takvom upravljanju znaju i službenici koji su pritiskani da izmjene ugovore o javnoj nabavi.

Obradović mu je rekao kako je namjerno neke projekte ostavio kako bi ih mogao otvarati prije izbora pa je zato gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća uručio nožice. Gradonačelnik mu se zahvalio.

-Nožice su reprezent otvaranja, ali i završetka radova. Puno smo toga dosad završili, a i završit ćemo još puno toga. Nosit ću vaše nožice da mi nose uspomenu na vas, ne znam hoćete li biti u idućem sazivu Gradskog vijeća – zahvalio mu se na nožicama Franković.

I Marko Potrebica se zahvalio Obradoviću na nožicama.

Riki Rossetti (Dustra) otvorio je pitanje izgradnje azila za životinje. On, naime, smatra kako je gradnja azila za 350 pasa preveliki kapacitet za Dubrovnik. No, gradonačelnik je rekao kako već danas imamo toliki broj pasa na Žarkovici. Novi azil treba bi se graditi u blizini Grabovice.

-Imali bismo adekvatan azil, a kako bude broj pasa padao, jer će se jedan dio sigurno udomiti, dio azila mogao bi postati i hotel za pse – rekao je Franković naglasivši kako psi završavaju u azilu nebrigom pojedinaca.

-U startu to možemo gledati kao trošak i kao veliki azil, ali nadamo se da ćemo edukativno djelovati na naše sugrađane te da ćemo zbrinjavanjem doći do manjeg broja napuštenih životinja. Grad neće prihvaćati životinje s područja drugih općina, a to se danas događa. Svi idu na Žarkovicu. Županijski azil se mora odrediti negdje drugo. Da svaka općina napravi mali azil, riješili smo puno toga – poručio je. Naveo je kako košta ne samo gradnja azila, nego i hrana.

-Ovo Gradsko vijeće neće više imati priliku raspravljati o proračunu i rebalansu za ovu godinu. Jutros je gradonačelnik tendenciozno izbacio broj trenutnog stanja računa Gradske uprave. To je promašeno. Stanje prihoda u siječnju 2021. po poslovnim prihodima bilo je nešto više od 15 milijuna kuna i najveći dio odnosio se na davanje komunalne naknade iz prošle godine. To je slučajne naravi i to se neće prelijevati u naredne mjesece – rekao je Jadran Barač. Dodao je kako bi volio vidjeti strukturu prihoda od 28 milijuna kuna, koliko je danas novaca na računu.

-U ovoj godini nema novih zaduženja, nemamo aktivnost gospodarstva, ono je na nuli, a bit će vjerojatno do kraja lipnja. Odgovornost ove gradske uprave jest izvijestiti ovo Gradsko vijeće o stanju financija – rekao je.

Nikša Selmani rekao je kako je bombastična cijena projekta društvenog centra u Dubravici.

-Cijena od 515 tisuća je više od ukupnih sredstava predviđenih za sve potrebe u kulturi. Nadamo se da ćemo uspjeti skupiti sredstav za afit male dvorane društvenog centra uza naš predizvorni skp, a za veliku dvoranu nećemo imati sredstava – rekao je.

-Pretpostavljam da nikad niste bili u Dubrvici. Ne znam znate li da se tamo glasa u obiteljskoj kući, nije postojala ni gradska zemlja – odgovorio mu je gradonačelnik.

-Društveni centar na Dubravici znači mali objekt za druženje, sastanak i mjesto za glasanje. Nemam problem s bilo kojom cijenom i troškom u mom mandatu. Nikad me nije interesiralo tko i kako radi, postoji sustav koji mora funkcionirati. Koji će biti izvođač, ja se s tim ne opterećujem. To određuje javna nabava – rekao je gradonačelnik.

-Ne postoji nijedna stavka u ovom izvješću, a da je se bojim – rekao je dalje.

Maro Kristić također se osvrnuo na cijene pojedinih projekata, jer se negdje u gradonačelnikovom izvješću navode cijene s PDV-om, a negdje bez.

-Koliko je ukupno potrošeno za uređenje šetnice Nika i Meda Pucića, budući da je isto počelo 2013. – zanimalo je Kristića.

Uz pet suzdržanih glasova i tri protiv, usvojeno je gradonačelnikovo izvješće.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist