Politika

GRADONAČELNIK OBJAVIO Ukinuta zabrana uplovljavanja cruisera u hrvatske luke

GRADONAČELNIK OBJAVIO Ukinuta zabrana uplovljavanja cruisera u hrvatske luke

Obnova Opskrbnog centra u Mokošici tema je vijećničkog pitanja HNS-ove Marine Vučković Matić. Rekla je kako su zbog derutnog stanja u kojem se nalazi svakodnevno ugroženi životi sugrađana. Gradonačelnik joj je poručio kako vjeruje da se stanovnici Mokošice sjećaju koliko HNS voli ovo naselje, posebno Opskrbni centar pa je tako u osam godina tek opiturana ograda koja je danas ruzinava.

-Lako je piturati ogradu, ali je teško ljudima dugoročno pituravati oči- rekao je te dodao kako je to kompleksni problem, koji se rješava, a prvo je trebalo riješiti imovinsko-pravne odnose. Drugo njeno pitanje odnosilo se na sigurnost stanovnika TUP-ovog naselja uslijed podrhtavanja tla. Rekla je kako je zbog gradilišta iznad naselja ugrožena i imovina i životi ljudi, posebno ako ponovno dođe do potresa.

-Vidjet ćemo je li gradilište zaštićeno, a ako nije izdat ćemo investitoru upozorenje pa i kaznu kako kamenja ne bi padala na područje TUP-ovog naselja. Javna cesta koja se gradi na Nuncijati, riješit će problem adekvatnog pristupa naselju – rekao je Franković.

Vučković Matić je odgovorila kako su pituravanje platili iz vlastitog špaga.

Maro Kristić (Most) pitao je o stanju u Bogišićevom parku i okolnim ulicama te zatražio da se stanje hitno popravi. Drugo pitanje odnosilo se na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

-Kad ćemo raspisati natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta i sugeriram da prije utvrđivanja kriterija uključimo i građane koji su zainteresirani – pitao je.

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je u Bogišićevom parku sanirano igralište.

-Poslat ćemo komunalno i prometno redarstvo te Vrtlara da vidimo što se događa kako bi se saniralo što je potrebno – rekao je.

Istaknuo je kako će se uskoro ići s natječajem za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, jer je interes velik.

Dolores Lujić (Most) pitala je o uređenju ulice uz Posat.

-Kamene skale su oštećene i predstavljaju opasnost. Ima li je Grad u planu urediti – pitala je.

-Vrtlar je napravio cijeli program koji će započeti skoro. Zelenilo je krasilo tu ulicu godinama, znamo i kako je nestalo, ali trebamo urediti i nju kao i sve ostale – rekao je gradonačelnik.

Drugo pitanje odnosilo se na paušal privatnim iznajmljivačima. Gradonačelnik je rekao kako je njegov prijedlog, koji bi se mogao naći na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prije lokalnih izbora, da se paušal za ovu godinu ne naplaćuje.

Jadran Barač (SDP) rekao je kako se zadnji rebalans nije realno planirao, niti je Proračun za ovu godinu realan.

-Kako planirate nadomjestiti rupu odnosno korigirati planirane rashode jer se nastavlja trend niskih prihoda – pitao je.

Gradonačelnik se osvrnuo na njegove izjave kako je grad pred bankrotom.

-Izgubili smo oko 250 milijuna kuna prihoda, ali izvršavamo uredno sve svoje obveze, nije smanjeno nijedno socijalno davanje te uredno nastavljamo funkcionirati. Nije dobro za jednog političara iznositi neistine u javnom prostoru. Ako ne znate, pitajte. Mi smo vam uvijek spremni odgovoriti – rekao je gradonačelnik Baraču, pokazavši mu pri tome trenutno stanje na računu preko internet bankarstva. Tako trenutno grad ima na računu više od 28 milijuna kuna. U ovom trenutku Grad ima oko 1,4 milijuna kuna obveza.

-Toliko o bankrotu. Grad je stabilan i spreman odoljeti svim izazovima – poručio je Franković.

Barač je rekao kako mu nije odgovoreno jer se njegovo pitanje nije odnosilo na trenutno stanje financija.

 

GRADONAČELNIK OBJAVIO Ukinuta zabrana uplovljavanja cruisera u hrvatske luke

-Cijepio sam se javno kad je bilo potrebno pokazati kao primjer, ali i kao saborski zastupnik. Tada je vladala velika skepsa prema cijepljenju, no danas imamo drukčiju situaciju. Nitko se od članova moje obitelji nije cijepio prije reda. Moj djed od 94 godine prijavio se u ambulantu i čeka svoj red, baš kao i moj otac koji ima zdravstvene probeme. Do kraja ovog tjedna na području od Konavala do Primorja bit će cijepljeno oko 2 tisuće naših sugrađana i to je dobro. Očekujemo da će cjepivo pokriti kritične skupine, a u konačnici da će biti dostupno i široj populaciji. Ohrabruje činjenica da se veliki broj naših sugrađana želi cijepiti – rekao je gradonačelnik Mato Franković odgovarajući na pitanje nezavisne vijećnice Matije Čale Mratović o tome je li se netko od članova njegove obitelji cijepio prije reda.

Vijećnik Hrasta Krešimir Marković pitao je gradonačelnika planira li Grad osnovati rezervni fond za neke buduće eventualne katastrofe.

Gradonačelnik je odgovorio kako u trenutku oporavka i povratka u normalu treba svakako voditi računa o tome.

-Treba stavlja sa strane i novac moramo štedjeti kako bismo imali sredstava za preživjeti. Hrvatska je na vrijem pristupila Europskoj uniji i zbog toga smo danas puno otporniji na financijske ugroze – rekao je Franković.

Najavio je i kako će Stožer vrlo brzo donijeti i nove epidemiološke mjere, a vezano za pitanje Markovića dokad će građani za prolaz preko Čepikuća morati po propusnice ići u Trebinje. U tom je kontekstu Franković rekao kako želimo što manji tranzit, radi suzbijanja širenja virusa.

Miho Obradović (HNS) tražio je koliko je brojčano izvlaštenja za Lapadsku obalu završeno, koliko ih je u tijeku i koliko ih nije završeno. Tražio je i točan datum početka radova.

-Na koji način se Grad priprema za sezonu, dajte mi hodogram aktivnosti za sezonu 2021. – tražio je dalje.

Gradonačelnik je rekao kako će radovi na Lapadskoj obali krenuti najkasnije za desetak dana.

-Ne znam je li pojedinci ne žele da se projekt Lapadske obale dogodi ili ne. To je javni projekt, projekt svih građana i svih političkih stranaka. Jedno smo izvršili, a na posljednjoj trasi imali smo žalbu. Vjerujemo vrlo skoro rješenje za to, a radi se o vrlo malo kvadrata. Radovi će neometano početi i završiti na vrijeme – rekao je Franković. Naglasio je, po pitanju sezone, kako on osobno reklamira Grad maksimalno.

-Riješili smo barijere po pitanju cruisera, ukidaju se zabrane uplovljavanja brodovima na kružnim putovanjima uz poštivanje protokola zdravstvenih standarda – obznanio je dodavši kako će se krajem tjedna predstaviti marketinški plan prema svim tržištima.

-Nismo prestali biti tema brojnih svjetskih medija – rekao je.

-Pohvalno je vaše reklamiranje, ali to nije dovoljno – rekao je Obradović predloživši osnivanje stručnog stožera s predstavnicima hotelijera, agencija i slično.

-Grad turistima mora ponuditi turistima i sigurnost s obzirom na situaciju s Covidom – dodao je Obradović.

Marko Potrebica rekao je kako ne očekuje neku blistavu sezonu, ali pitao je gradonačelnika što je sve napravljeno za sezonu.

-Imamo takvo tijelo, a to je Turističko vijeće TZ grada Dubrovnika – rekao je gradonačelnik osvrnuvši se na Obradovićev prijedlog stručnog stožera.

-Postoji stručni stožer. nekome se može netko više, a netko manje od njih sviđati, ali to su vrhunski stručnjaci i najbolji ljudi koje dubrovački turizam ima. Prezentacija svih aktivnosti ide prvo na Turističko vijeće, a potom i na Skupštinu TZ-a – rekao je dalje.

-Aktivno se radi na svim tržištima, u komunikaciji smo sa svim avio prijevoznicima, surađujemo sa Zračnom lukom. Imamo izvrstan partnerski odnosi i kad se svijet otvori, spremni smo na primanje gostiju. Još imamo neizvjesnost u brojnim europskim zemljama. Velika Britanija ima zabranu putovanja i unutar same zemlje, a otvaraju se tek u travnju. Dobra stvar je da je RH treća u EU i to nam daje za pravo pričati o tome tko je sigurna destinacija – rekao je gradonačelnik dodavši kako vjeruje da će sve to rezultirati puno boljim brojkama nego su one bile lani.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist