Aktualno

PRED SEZONU Konobari napuštaju struku, ugostitelji u problemima

Konobari su prema podatcima portala MojPosao i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i dalje natraženiji radnici, no, piše Lider, s tim se ne slažu u Glasu poduzetnika i Nacionalnoj udruzi ugostitelja. Tvrde da potražnja za konobarima nije ni izbliza kao što je bila prije pandemije te da se taj sektor ne oporavlja, a za to imaju i argumente. Prema njihovim podacima, veliki broj konobara, koji su do početka pandemije radili u domaćem ugostiteljstvu, ili se iselio ili prekvalificirao.
Vedran Jakominić, člana Odbora za ugostiteljstvo i turizam Udruge Glas poduzetnika i vlasnik King’s Caffea, za Lider ističe kako su nakon godinu dana mrcvarenja ljudi promijenili struku, a mnogi i domovinu. Izuzetno mnogo ljudi otišlo je u građevinu te su timovi s kojima su domaći ugostitelji godinama razvijali kvalitetu nestali iz njihova sektora. Nadajući se boljoj sezoni, krenulo je traženje sezonskih radnika pa je tako i potražnja donekle prisutna, no tek će se vidjeti što će se od toga stvarno i realizirati.
-U ugostiteljstvu je prije pandemije radilo oko 40 tisuća ljudi, a taj broj je trenutačno na 50 posto. Bez posla je ostalo mnogo konobara, kuhara, pomoćnog osoblja, domaćina, slastičara, sommeliera i pizzaiola. Točan broj imat ćemo na jesen. Postoji još ogroman broj zombie tvrtki koje egzistiraju kako bi svojim radnicima osigurale naknade za očuvanje radnih mjesta. S druge strane, postoji i veliki broj tvrtki koje odbijaju prihvatiti činjenicu da su prezadužene, nemaju likvidnost ni pristup sredstvima i čekaju ih stečajevi i blokade. Ako sezona i kraj godine budu vrlo produktivni, očekujem da će na nogama ostati otprilike 60 posto trenutačno aktivnih ugostiteljskih objekata. U suprotnom, neće ostati nitko – kaže Jakominić za Lider. Slično tvrde i u Nacionalnoj udruzi ugostitelja gdje ističu da je velika potražnja za konobarima, ali jednako tako i za ostalim djelatnicima u ugostiteljstvu, nastala zbog toga jer ogroman broj konobara napušta ugostiteljstvo, a osoblje je ugostiteljima i dalje potrebno. Prema podacima te udruge, traži se pet tisuća konobara, a otišlo ih je više od jedanaest tisuća, što predstavlja više od 20 posto ukupno zaposlenih u ugostiteljstvu.

Pročitajte još

LAPADSKA OBALA BEZ PUMPE Po gorivo za barku do Sobre ili Komolca?

Leona Rašica

FRANKOVIĆ: ‘Gradu još nije stiglo rješenje Upravnog suda za Lapadsku obalu, naći ćemo način za nastavak radova’

Dulist

CHEF MARIJO CURIĆ ZA DULIST ‘Mislim da će nakon pandemije posjetitelji još dublje poštovati našu industriju’

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija