Aktualno

PRAVOSUDNI SLUŽBENICI PORUČILI: Neće nas zastrašiti, štrajk se nastavlja!

PRAVOSUDNI SLUŽBENICI PORUČILI: Neće nas zastrašiti, štrajk se nastavlja!
05.06.2023., Zagreb - Strajk drzavnih i lokalnih sluzbenika i namjestenika RH ispred Opcinskog gradjanskog suda. Predsjednica Sindikata drzavnih i lokalnih sluzbenika i namjestenika RH (SDLSN RH) Iva Suskovic Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nastavlja se štrajk zaposlenika sudskih tijela i državnih odvjetništava. Kako navode iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u štrajku je s današnjim danom oko 5000 njihovih članova, a imaju podršku i drugih sindikata, sudaca, građana, zaposlenika koji nisu članovi ovog sindikata.
-Nastavljamo borbu za plaće dostojne normalnog života, za pošteno vrednovanje našeg rada i da se konačno čuje i naša priča. A ona glasi da zaposlenici sudskih tijela i državnih odvjetništava rade s prosječnim plaćama od 500 do 700 eura i s tim ne mogu izdržati ni do kraja mjeseca, a kamoli do sljedeće plaće. Rade dvostruko više, jer ih nema tko zamijeniti. Nitko ne želi doći raditi u državnu upravu zbog tako niskih plaća – navodi se u priopćenju za medije kojega potpisuje predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.
Ističe i kako je Vlada donijela odluku o povećanju plaća od 60 do 100 eura zaposlenicima u državnim tijelima s najnižim primanjima.
-Podržavamo to povećanje, ali i dalje tražimo da se plaće zaposlenika u sudskim tijelima i državnim odvjetništvima povećaju za 300 eura, čime se dolazi do prvotnih 400 eura neto koliko smo od početka tražili. A taj početak krenuo je još prije tri godine i sve ove godine vladajući nas nisu htjeli saslušati. Čak su nam htjeli i zabraniti štrajk, ali i Županijski sud je presudio da je naša borba zakonita – navodi dalje.
-Govorili su nam – niste reprezentativni ne možete štrajkati, ne možete pregovarati o osnovici, ne možete razgovarali o koeficijentima jer su uređeni uredbom, ne smijete ništa, pa smo danas pokazali da smo ipak reprezentativno hrabri i da ipak možemo sve. Pokušavaju nam podmetati, zastrašiti, okretati nas jedne protiv drugih, ali poručujemo im – nećemo to dopustiti – rekla je Iva Šušković.
Iz sindikata ističu kako na blagdan Tijelova, s obzirom da je neradni dan zaposlenici neće štrajkati, ali u petak se štrajk nastavlja jednakim žarom.
-Nećemo odustati dok se ne ispune naši zahtjevi ili dok od Vlade ne dobijemo protuponudu koju će prihvatiti svi naši članovi – zaključuju iz ovog Sindikata.

Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist