Aktualno

Grad od iduće godine diže porez na kuće za odmor, lani uprihodili 90 tisuća eura

Grad od iduće godine diže porez na kuće za odmor, lani uprihodili 90 tisuća eura

Ako imate kuću za odmor, od početka iduće godine plaćat ćete nešto viši porez. Naime, riječ je o promjeni koja je dio novog poreznog paketa Vlade Republike Hrvatske čime se povećala gornja granica poreza na kuće za odmor. Prema novome, raspon iznosa poreza bit će od 0,60 do pet eura po četvornom metru korisne površine na godišnjoj razini. Dosad je gornja granica bila 1,99 eura, a najniža 0,66 eura. Inače, ovaj raspon za oporezivanje vikendica nije se mijenjao od devedesetih godina.

Prihod od 90 tisuća eura
Radi se o kućama koje se ne iznajmljuju, već se koriste kao druga nekretnina. Na području Dubrovnika tijekom prošle, 2022. godine izdano je 660 rješenja za porez na kuće za odmor. Od toga je Grad Dubrovnik ostvario prihod od 90 tisuća eura. Kako najavljuju iz gradske uprave, ići će s maksimalnim iznosom poreza.

—Do sada je Grad Dubrovnik imao maksimalan iznos poreza na kuće za odmor, u iznosu od 1,99 eura, a reforma koju Vlada RH provodi omogućit će povećanje ovog iznosa na 5 eura po metru kvadratnom godišnje. Grad će u tom slučaju ponovno ići s maksimalnim iznosom. Odluka bi trebala stupiti na snagu s prvim danom iduće 2024. godine – navode iz Grada Dubrovnika.

‘Bit ćemo korektni’
Upravo je povećanje poreza na kuće za odmor na području grada potvrdio gradonačelnik Mato Franković na nedavnoj konferenciji za medije. Kazao je kako podržava novu poreznu reformu. Njome se među ostalim ukida prirez jedinicama lokalne samouprave. Istaknuo je da je tužan što nekoliko gradonačelnika ‘kuka’ kako će ostati bez prireza, a zaboravili su da služe građanima. Inače, prihod od prireza Grada Dubrovnika je 19 milijuna kuna. Na pitanje, kako će nadomjestiti gubitak tih prihoda, Franković je rekao da, ‘sve ono što se direktno odnosi na naše sugrađane, neće se podignuti’.

— Sve ono što se može korigirati kroz gospodarske aktivnosti, a što je u domeni jedinice lokalne samouprave, korigirat će se – ne s namjenom da se nadomjesti 19 milijuna kuna, već s namjenom da se dalje nastave rasterećivati sugrađani kroz neke druge promjene – rekao je, pritom istaknuvši navedeno povećanje poreza na kuće za odmor. Svakako, naglasio je da će ‘sigurno biti korektni u cijeloj priči’.

Vlasnik tvrtke za promet nekretninama Goran Pikunić kratko je za DuList komentirao navedenu promjenu. Mišljenja je da se oko nove promjene ‘ne bi trebao paliti alarm’ i da navedeno nije nešto nekorektno. MP

Foto Ilustracija

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist