Aktualno

Pravo na zavičaj: Odustanite od Centra za zbrinjavanje otpada

Pravo na zavičaj: Odustanite od Centra za zbrinjavanje otpada

Građanska inicijativa „Pravo na zavičaj“ uputila je propćenje vezano za planirane aktivnosti Dubrovačko- neretvanske županije i izjave župana Nikole Dobroslavića o izgradnji županijskog centra za zbrinjavanje otpada na lokaciji Lučino razdolje u Dubrovačkom primorju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Još jednom upozoravamo cjelokupnu javnost i nadležno Ministarstvo da smo se argumentima struke i do tada obavljenim stručnim ispitivanjima izborili da Ministarstvo zaštite okoliša u mandatu ministrice Mirele Holy odustane od ove lokacije.

– Vještim manipulacijama vlasti na odlasku došlo je do izmjene zakonske regulative i omogućavanja provođenja nevjerodostojnih ispitivanja – trasiranja voda,čiji se rezultati sada koriste kao argumenti za izdavanje potrebnih suglasnosti

– Suprotno izjavama Župana izvještavamo javnost da s građanskom inicijativom „Pravo na zavičaj“ nikada nije razgovarano, a na pismeni zahtjev za prijem kod Župana čak ni odgovoreno
.
– Ova suluda inicijativa, pogubna za gospodarski razvoj Dubrovačkog primorja nastavlja se i pored decidiranog stava Grada Dubrovnika da iz ekonomskih razloga neće podržati izgradnju niti koristiti usluge Centra na toj lokaciji.

– Iz istih razloga dio jedinica lokalne samouprave osobito one s otoka Korčule ulažu dodatne napore da na primjereniji i ekonomičniji način riješe probleme zbrinjavanja otpada.

– Posebno zabrinjava činjenica što se pored planiranog prevoženja smeća preko teritorija druge države obavljaju razgovori o dovođenju otpada iz Neuma.

– Napominjemo da se ponuđeno rješenje ne može realizirati bez suglasnosti Bosne i Hercegovine jer je lokacija udaljena od državne granice oko 1,5 kilometar, što je izrađivač te studije utjecaja na okoliš pokušao prikazati s 5.km kako bi se izbjegla obveza ishođenja te suglasnosti

– Pozivamo Vladu Republike Hrvatske, mjerodavno Ministarstvo, Županiju, općinu Dubrovačko primorje da suočeni sa argumentima struke, mišljenjem stanovnika, ugrožavanja gospodarskog razvoja i malostonskog zaljeva i nadasve ekonomskim pokazateljima odustanu od ove sulude ideje i iznađu prihvatljivije rješenje ovog zaista ozbiljnog izazova.

– Građanska inicijativa „Pravo na zavičaj“ nastavit će sa sve intenzivnijim aktivnostima koristeći u njima sve zakonski raspoložive mogućnosti. do konačnog ostvarivanja naših zahtjeva.

– Danas, više nego ikad do sada sigurni smo u ispravnost naše borbe za zavičaj ali i uvjereni da europski fondovi neće financirati projekt koji u sebi sadrži, zakonske i druge manipulacije, ne prihvaća mišljenja struke, zanemaruje stručna ispitivanja, ne uvažava mišljenja stanovništva, ugrožava malostonski zaljev, dovodi otpad iz drugih zemalja,čija se izgradnja planira na lokaciji koja nema nikakve infrastrukture i suprotna je ekonomskoj opravdanosti i ekološkim standardima – ističpu iz Prava na zavičaj.

Pročitajte još

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist