Zanimljivosti

Poznati pobjednici “slatkog” festivala

Poznati su pobjednici 6. Hrvatskog festivala pekmeza, džema i marmelade, koji se od 5. do 8. listopada u organizaciji udruga DEŠA i Dubrovačka naranča održava ispred crkve sv. Vlaha.

Ocjenjivački sud u sastavu: akademkinja Vlasta Piližota i prof. Tera Mandić s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta iz Osijeka, prof. Branka Levaj i  izv. prof. Verica Dragović Uzelac s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba i profesor kuharstva Josip Žuvela iz Dubrovnika, stručno je ocijenilo 75 uzoraka, od čega 32 džema, 8 extra džemova, 22 marmelade i 13 pekmeza.

U kategoriji džema zlatnu medalju osvojili su udruga DEŠA Dubrovnik, za džem od dubrovačke ljute naranče, i OPG Kairos iz Trogira za džem od smokava. OPG Kairos osvojio je i srebro (džem od šljiva) i broncu (džem od kakija). U kategoriji extra džemova OPG „Lavanda Mare“ iz Raba osvojila je srebrnu medalju za extra džem od smokava i marelica.

U kategorji marmelade zlatnu i srebrnu medalju odnio je OPG Borna Halambek iz Starog Petrovog Sela, za marmeladu od crnog i crvenog ribiza. Brončanu medalju zaslužio je OPG Đuro Klokoč iz Župe dubrovačke za marmeladu od smokava.

U kategoriji pekmeza zlatnu medalju za pekmez od kupina dobio je OPG Sedić iz Siska. Dvije srebrne (za domaći pekmez od šipka i šljiva) te brončanu medalju (za domaći pekmez od breskve) osvojio je OPG Antonija Zelenika iz Velike.

Na festivalu na kojem sudjeluje preko 35 izlagača iz svih hrvatskih županija, izloženo je preko stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, smokava, šljiva, limuna, višanja, jagoda i drugog voća i bilja, domaćih likera, kolača itd. Cilj festivala je predstavljanje kvalitetnih proizvoda i afirmiranje bogatstva hrvatske baštine.

Pročitajte još

Forbesova novinarka priprema članak o Dubrovniku

Dulist

NA PONOS DUBROVAČKE POLICIJE Petar Volarević i Marko Batori među najspremnijim policijskim službenicima u Hrvatskoj

Dulist

Na Sveučilištu u Dubrovniku radionica o novim tehnologijama za uključenost osoba s invaliditetom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija