Zanimljivosti

POZNATA METEOROLOGINJA OBJAŠNJAVA Što je munja, grmljenje, grmljavina, a što grom?

E, pa vrijeme je da ispravimo neke krive Drine – napisala je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar osvrnuvši se na nazivlja olujnih procesa u atmosferi.

Na jednostavan način putem fotografije koju je objavila na Facebooku objasnila je pojmove – munja, grmljenje, grmljavina i grom. Na objavu ju je potaknulo to što je ‘puno onih koji misle da su napisi po novinama krivi i da se oni ispravno sjećaju lekcije iz 4. razreda osnovne škole’.

-Jedna od najčešćih jezičnih zabluda u meteorologiji vezana je uz nazive pojava koje zajedno čine grmljavinske oluje. U medijima često čitamo da je nešto, a na žalost i nekoga, udario grom, a meni se tada javljaju pratitelji, čitatelji i gledatelji koji smatraju da je to pogrešno jer je, kažu, grom zvučni efekt koji imamo za vrijeme trajanje oluje. To je mišljenje netočno, a ono što je napisano je točno! Naime, svjetlost koja nastaje električnim pražnjenjem u zraku, u oblacima ili između oblaka i zemlje naziva se munja, to je neprijeporno. Međutim, zvuk koji tada čujemo, a nastaje zbog naglog širenja zračnog kanala kako bi struja prošla kroz njega, naziva se grmljenje. Munju i grmljenje zajedno zovemo grmljavinom i to je ono što najčešće prognoziramo. Grom je električno praženjenje na zemlji odnosno udar munje u zemlju ili predmet na zemlji. To je ono što ne volimo i ne želimo prognozirati, ali ipak želimo da znate točan naziv ove nemile pojave – pojasnila nam je meteorologinja za tportal.

Pročitajte još

IZABRAO TRIPADVISOR Dubrovnik među top 10 svjetskih ‘trendi’ destinacija u 2022. godini

Dulist

‘AL MIRQAB’ OTVORILA SEZONU Nagrađivana jahta bivšeg katarskog premijera uplovila u Gruž

Dulist

PAROVI JURE KOD MATIČARA, MEĐU NJIMA I DUBROVČANI Ovo je najtraženiji datum za vjenčanje u 2022.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija