Kultura

POZNAT PROGRAM 71. IGARA Nakon Otvaranja u Portu festa umjetnosti na gradskim tvrđavama i parkovima

POZNAT PROGRAM 71. IGARA Nakon Otvaranja u Portu festa umjetnosti na gradskim tvrđavama i parkovima

Ovogodišnje 71. Dubrovačke ljetne igre održat će se od 10. srpnja do 25. kolovoza kako je i bilo najavljeno, no u smanjenom formatu zbog trenutnih epidemioloških COVID-19 mjera u Hrvatskoj i svijetu te financijskih posljedica pandemije. Festivalsku publiku svih generacija očekuje tako gotovo pedeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi na više od deset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Sedamdeset i prve Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene u petak, 10. srpnja ceremonijom u režiji Marine Pejnović i to u staroj gradskoj luci. Tom prilikom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigirat će Tomislav Fačini, a pridružit će im se Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, Ivan Bonačić na saksofonu, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla te Folklornog ansambla Linđo.

Dramski program 71. Igara donosi premijerne izvedbe Držićeve Grižule u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti, a u sklopu projekta Future Epics sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, koja će se održati u parku Gradac. Dubrovnik (raz)otkriven radni je naslov peripatetičke predstave koja se sadržajno bazira na poeziji dubrovačkih baštinskih i suvremenih pjesnika, a glavni će se prizori odvijati na tri lokacije. Režiju potpisuje Dora Ruždjak Podolski u suradnji s Marinom Pejnović dok je dramaturg i autor predloška Hrvoje Ivanković, spajajući na predstavi niz umjetnika koji su svojim dugogodišnjim djelovanjem ispisali povijest festivala kao i mladih samostalnih umjetnika kojima Igre daju vidljivost i podršku. Mara i Kata, naziv je projekta inspiriranog legendarnom emisijom HR Radio Dubrovnika Na posjedu kod kundurica. Autor i redatelj je Saša Božić, a izvedba je povjerena dramskim umjetnicama Doris Šarić Kukuljici i Nataši Dangubić. Nakon prošlogodišnjih programskih uspješnica, najmlađa se festivalska publika ove godine može veseliti glazbeno-scenskom djelu Zlatno libro koje će uprizoriti bajke dubrovačkog kraja na igralištu Collegiuma Ragusinum. U koprodukciji Igara i Kazališta Marina Držića te uz potporu zaklade Caboga Stiftung, režiju potpisuje Helena Petković, a glazbu koja će biti izvedena pod dirigentskom palicom Franka Klisovića sklada Ivan Končić. Za najmlađu publiku, Igre donose i dvije predstave Gradskog kazališta lutaka u Splitu, Domaši Ane Marije Veselčić u kooprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu te predstavu Stonoga Goga nastalu prema tekstu Adrijane Grgičević u kooprodukciji s Teatrom Poco Loco. Obje će predstave biti izvedene u atriju Interuniverzitetskog centra.

Europski projekt Future Epics donosi i gostujuću izvedbu plesne predstave Zagrljaj koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke centra za izvedbene umjetnosti iz Švedske, u kojoj plesači istražuju „crni“ ili „afrički pogled“ kao način propitivanja vladajućih vrijednosti unutar zapadnog društva, te predstavu Intimnost, autorski rad Biljane Srbljanović i Andreja Nosova u produkciji Fondacije Heartefact iz Beograda. Festivalska publika moći će pogledati još dvije gostujuće hit predstave u parku Gradac: Tri sestre Boba Jelčića prema Čehovu, u izvedbi Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, te Tko se boji Virginije Woolf? Teatra Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Lenke Udovički s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi. U suradnji sa Splitskim ljetom na Igrama će gostovati i predstava KunstTeatra iz Zagreba Marta i sedam strahova te predstava Gore Zagrebačkog plesnog ansambla u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske.

Glazbeni program 71. Ljetnih igara ovo ljeto ponosno nose ugledni hrvatski glazbeni umjetnici, dobitnici prestižnih međunarodnih priznanja i osvojenih natjecanja, a otvorit će ga već 11. srpnja Aljoša Jurinić klavirskim recitalom u atriju Kneževa dvora. Osim što je jedan od najperspektivnijih hrvatskih mladih glazbenika kojemu je 2015. godine uručena nagrada Vladimir Nazor te nagrada Milka Trnina 2017. godine, Aljoša Jurinić je i pobjednik pijanističkog natjecanja Robert Schumann, finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi te laureat Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine, a lani je za svoj festivalski nastup s violončelistom Lukom Šulićem nagrađen nagradom Orlando za najbolje ostvarenje u glazbenom programu jubilarnih 70. Igara. Festivalskoj publici će se predstaviti i Trio Eusebius, pobjednik 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, kojeg čine violinistica Eva Šulić, čelistica Tonka Javorović te pijanist David Vuković, dok će klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić u Kneževom dvoru izvesti Papandopulovu plesnu suitu Horoskop uz nastup udaraljkaša Karmen Pervitić i Frana Krsta Šercara te mladih plesača Viktorije Bubalo i Šimuna Stankova. Na tvrđavi sv. Ivan nastupit će Papandopulo kvartet kojeg čine saksofonisti Nikola Fabijanić, Goran Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, a koji veliku važnost pridaju promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora. Koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u parku Gradac pod dirigentskom palicom mlade talijansko-turske dirigentice Nil Venditti uz pijanista Marijana Đuzela zasigurno će, s repertoarom na kojem su Beethovenov Carski koncert te Simfonija br. 1, biti prava i prigodna glazbena poslastica povodom 250. obljetnice rođenja ovog slavnog skladatelja. Publiku očekuje i program Dubrovnik na glazbenoj hridi, nastao suradnjom Igara i zaklade Caboga Stiftung, kao večer komornih djela posvećena dubrovačkim glazbenicima. Istaknuti umjetnici, mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić, zajednički će nastupiti u atriju Kneževa dvora i praizvesti skladbu Zorana Juranića, dok će se za veličanstveno zatvaranje 71. Igara 25. kolovoza ispred Katedrale, pod pokroviteljstvom Mastercarda, pobrinuti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Ivo Lipanović uz nastup svjetskih opernih zvijezda sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića.

Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici će predstaviti Folklorni ansambl Linđo nastupima na pozornici u parku Gradac te ženska klapa FA Linđo koncertom u atriju Kneževa dvora kojim će obilježiti svoju dvadesetu obljetnicu. Popratni program Igara donosi projekciju domaćeg filma pobjednika Pulskog filmskog festivala u ljetnom kinu Jadran te filmski izbor i predavanje Kinookusa u Ljetnikovcu Bunić-Kaboga, dok će u atriju palače Sponza biti otvorene izložbe dubrovačkih umjetnika Ivane Selmani te Viktora Daldona.

– S obzirom da smo program 71. Dubrovačkih ljetnih igara kreirali u 2019. godini te da je bio zaokružen i publici predstavljen prije pandemije izazvane COVID–19 virusom, većinu planiranih gostovanja i sudjelovanja stranih umjetnika u glazbenom, dramskom i plesnom programu morali smo odgoditi za 2021. godinu te prilagoditi programske odrednice sudjelovanju domaćih umjetnika, kako glazbenih tako i dramskih, vodeći računa o zapošljavanju socijalno ugroženih skupina, odnosno mladih nezaposlenih umjetnika, studenata umjetničkih akademija, samostalnih umjetnika – istaknula je intendantica Dora Ruždjak Podolski predstavljajući novi prilagođeni ovogodišnji program najvećeg i najznačajnijeg hrvatskog festivala.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović dodala je kako je plan proračuna 71. Igara gotovo 70% manji od lanjskog proračuna i iznosi tek nešto više od 6 milijuna kuna. Festival će se ovo ljeto morati održati bez financijske potpore turističkih zajednica i sa značajno smanjenim sredstvima sponzora, donatora te prihodima od ulaznica, no zato zahvaljujemo Ministarstvu kulture, zakladi Caboga Stiftung te Mastercardu na njihovih potporama koje će nam Manji proračun utječe kako na program tako i na organizacijske aspekte festivala no veliki je uspjeh to što će festivala uopće biti. U globalno nesigurnoj situaciji koja je uzrokovala otkazivanje brojnih festivala diljem Europe, važno je ovo ljeto iz Dubrovnika poslati svijetu poruke ustrajnosti i optimizma.

Dubrovačke ljetne igre poštivat će sve preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja svih festivalskih događanja, a o svim detaljima publika će na vrijeme biti informirana. Početak prodaje ulaznica za ovoljetna festivalska događanja očekuje se tijekom idućeg tjedna.

SVEČANO OTVARANJE 71. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA
10. SRPANJ / PETAK / 21:00
Stara gradska luka

ALJOŠA JURINIĆ, GLASOVIR
11. SRPANJ / SUBOTA / 21:30
Atrij Kneževa dvora

OTVARANJE IZLOŽBE | IVANA SELMANI: HORIZONTI SJEĆANJA
12. SRPANJ / NEDJELJA / 21:00
Atrij palače Sponza, ULAZ SLOBODAN

AUTORSKI PROJEKT BOBE JELČIĆA PREMA ČEHOVU | TRI SESTRE
13. SRPANJ / PONEDJELJAK / 21:30
Park Gradac
14. SRPANJ / UTORAK / 21:30
Park Gradac

KINOOKUS
15. SRPANJ / SRIJEDA / 21:30
Ljetnikovac Bunić-Kaboga, ULAZ SLOBODAN
16. SRPANJ / ČETVRTAK / 21:30
Ljetnikovac Bunić-Kaboga, ULAZ SLOBODAN

B. PAPANDOPULO: HOROSKOP | KLAVIRSKI DUO IVANČIĆ / CIKOJEVIĆ
17. SRPANJ / PETAK / 21:30
Atrij Kneževa dvora

DOMAŠI
18. SRPANJ / SUBOTA / 21:30
IUC – Inter-University Centre Dubrovnik

STONOGA GOGA
19. SRPANJ / NEDJELJA / 20:00
IUC – Inter-University Centre Dubrovnik

GORE / PLESNA PREDSTAVA
19. SRPANJ / NEDJELJA / 21:30
Park Gradac

MARA I KATA
20. SRPANJ / PONEDJELJAK / 21:30
Nepoznata lokacija
21. SRPANJ / UTORAK / 21:30
Nepoznata lokacija
03. KOLOVOZ / PONEDJELJAK / 21:30
Nepoznata lokacija
04. KOLOVOZ / UTORAK / 21:30
Nepoznata lokacija

FOLKLORNI ANSAMBL LINĐO
22. SRPANJ / SRIJEDA / 21:30
Park Gradac
31. SRPANJ / PETAK / 21:30
Park Gradac

TRIO EUSEBIUS
24. SRPANJ / PETAK / 21:30
Atrij Kneževa dvora

DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR | NIL VENDITTI, DIRIGENTICA | MARIJAN ĐUZEL, GLASOVIR
30. SRPANJ / ČETVRTAK / 21:30
Park Gradac

ZLATNO LIBRO – BAJKE IZ DUBROVAČKOG KRAJA
01. KOLOVOZ / SUBOTA / 20:30
Collegium Ragusinum
02. KOLOVOZ / NEDJELJA / 20:30
Collegium Ragusinum
03. KOLOVOZ / PONEDJELJAK / 20:30
Collegium Ragusinum

TKO SE BOJI VIRGINIJE WOOLF?
06. KOLOVOZ / ČETVRTAK / 21:30
Park Gradac
07. KOLOVOZ / PETAK / 21:30
Park Gradac

JANJA VULETIĆ, MEZZOSOPRAN | MAROJE BRČIĆ, GITARA
08. KOLOVOZ / SUBOTA / 21:30
Atrij Kneževa dvora

MARTA I SEDAM STRAHOVA
09. KOLOVOZ / NEDJELJA / 21:30
Lazareti

OTVARANJE IZLOŽBE | VIKTOR DALDON: TIME OUT
11. KOLOVOZ / UTORAK / 21:00
Atrij palače Sponza, ULAZ SLOBODAN

ŽENSKA KLAPA FA LINĐO
12. KOLOVOZ / SRIJEDA / 21:30
Atrij Kneževa dvora

PAPANDOPULO KVARTET
16. KOLOVOZ / NEDJELJA / 21:30
Nepoznata lokacija

DUBROVNIK NA GLAZBENOJ HRIDI
18. KOLOVOZ / UTORAK / 21:30
Atrij Kneževa dvora

M. DRŽIĆ: GRIŽULA
20. KOLOVOZ / ČETVRTAK / 21:30
Park Gradac
21. KOLOVOZ / PETAK / 21:30
Park Gradac
22. KOLOVOZ / SUBOTA / 21:30
Park Gradac
23. KOLOVOZ / NEDJELJA / 21:30
Park Gradac
24. KOLOVOZ / PONEDJELJAK / 21:30
Park Gradac

SIMFONIJSKI ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE | IVO LIPANOVIĆ, DIRIGENT | LANA KOS, SOPRAN | ŽELJKO LUČIĆ, BARITON
25. KOLOVOZ / UTORAK / 22:00
Ispred Katedrale

Pročitajte još

VEČER ŠANSONA U TEATRU Najveći Brelovi hitovi u izvedbi sastava Jef

Dulist

Muzej crvene povijesti slavi peti rođendan!

Dulist

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist