Hrvatska

Povlače se dva poznata lijeka: Provjerite imate li ih kod kuće

shutt lijekovi

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode izvijestila je o povlačenju dva poznata lijeka, prenosi N1.

Hrvatska agencija za lijekove HALMED obavijestila je korisnike da se povlači lijek Propranolol Sandoz, 40 mg tablete. Lijek se povlači zbog povišene razine nitrozaminskih onečišćenja u lijeku u odnosu na prihvatljive razine unosa propisane u Europskoj uniji.

Povlačenje se provodi do razine ljekarni, a povlače se serije JP6751, JP6753, JT3270, KB6855 i LA8105 tog lijeka. U HALMED-u napominju da su dostupne i druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću te trenutačno ne postoji rizik za one koji uzimaju taj lijek.

Povlači se i Tramadol Mibe

Iz HALMED-a je stigla obavijest i da se iz administrativnih razloga povlači serija lijeka Tramadol Mibe 100 mg tablete s produljenim oslobađanjem.

Povlače se serije A4G007 i A4G006 tog lijeka, a povlačenje se ne odnosi na kakvoću, sigurnost i djelotvornost lijeka, stoga pacijenti lijek mogu nastaviti primjenjivati do isteka roka valjanosti označenog na pakiranju, ističu.

Serije lijeka povlače se u skladu s člankom 113. stavkom 2. Zakona o lijekovima (NN br. 76/13., 90/14. i 100/18.), prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

HALMED napominje kako su na tržištu u Republici Hrvatskoj dostupni i drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s trenutačnom terapijom.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist