Hrvatska

Od 4. svibnja svi vatrogasci u državi idu u štrajk?

Vatrogasci ilustracija

Ako se pravilnik o klasifikaciji i o koeficijentima radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca do 3. svibnja ne objavi u Narodnim novinama, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske najavljuje prosvjed u suradnji s Udrugom sindikata profesionalnih vatrogasaca RH i drugim sindikatima.

Na ulice se planira izaći 4. svibnja u centru Zagrebu. Zakon o vatrogastvu je propisao rokove za donošenje podzakonskih akata – šest mjeseci za pravilnik o koeficijentima i šezdeset dana za uredbu o dodacima za posebne uvjete rada.

-Do sada ništa od navedenog nije doneseno, pa su naši sindikalni povjerenici u vatrogastvu zaključili da nam preostaje organiziranje sindikalnih akcija, konkretno prosvjed radi skretanja pozornosti javnosti na probleme u vatrogastvu te pritiska na Vladu RH radi rješavanja pitanja minimalnih plaća profesionalnih vatrogasaca u RH, javljaju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH – istaknuto je u priopćenju.

-Po donošenju Zakona su predstavnici našeg sindikata sudjelovali u izradi pravilnika, međutim do danas nismo vidjeli doneseni pravilnik koji je u međuvremenu dorađivan te još uvijek nije objavljen. Profesionalni vatrogasci su u međuvremenu odradili čak dvije protupožarne sezone u neuređenom sustavu plaća, osim onih koji su zaključili kolektivne ugovore s osnivačima. No, takvih je jedinica lokalne samouprave još uvijek premalo, što stvara dodatne probleme profesionalnim vatrogascima. S obzirom na posljednje čvrsto obećanje glavnog vatrogasnog zapovjednika o objavi ovog pravilnika do kraja travnja, očekujemo njegovo objavljivanje. U protivnome prosvjed – izjavila je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Pročitajte još

ŠKOLSKA GODINA 2024./2025. Saznajte kada počinje i završava te koliko je praznika

Dulist

IZBORI ZA EU PARLAMENT Birat će se 15 zastupnika više nego prije pet godina

Dulist

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist