Hrvatska

Od 4. svibnja svi vatrogasci u državi idu u štrajk?

Od 4. svibnja svi vatrogasci u državi idu u štrajk?

Ako se pravilnik o klasifikaciji i o koeficijentima radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca do 3. svibnja ne objavi u Narodnim novinama, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske najavljuje prosvjed u suradnji s Udrugom sindikata profesionalnih vatrogasaca RH i drugim sindikatima.

Na ulice se planira izaći 4. svibnja u centru Zagrebu. Zakon o vatrogastvu je propisao rokove za donošenje podzakonskih akata – šest mjeseci za pravilnik o koeficijentima i šezdeset dana za uredbu o dodacima za posebne uvjete rada.

-Do sada ništa od navedenog nije doneseno, pa su naši sindikalni povjerenici u vatrogastvu zaključili da nam preostaje organiziranje sindikalnih akcija, konkretno prosvjed radi skretanja pozornosti javnosti na probleme u vatrogastvu te pritiska na Vladu RH radi rješavanja pitanja minimalnih plaća profesionalnih vatrogasaca u RH, javljaju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH – istaknuto je u priopćenju.

-Po donošenju Zakona su predstavnici našeg sindikata sudjelovali u izradi pravilnika, međutim do danas nismo vidjeli doneseni pravilnik koji je u međuvremenu dorađivan te još uvijek nije objavljen. Profesionalni vatrogasci su u međuvremenu odradili čak dvije protupožarne sezone u neuređenom sustavu plaća, osim onih koji su zaključili kolektivne ugovore s osnivačima. No, takvih je jedinica lokalne samouprave još uvijek premalo, što stvara dodatne probleme profesionalnim vatrogascima. S obzirom na posljednje čvrsto obećanje glavnog vatrogasnog zapovjednika o objavi ovog pravilnika do kraja travnja, očekujemo njegovo objavljivanje. U protivnome prosvjed – izjavila je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist