AktualnoSport

‘POVIJEST NOGOMETA U DUBROVNIKU’ Prije stotinu godina odigrana prva službena nogometna utakmica!

'POVIJEST NOGOMETA U DUBROVNIKU' Prije stotinu godina odigrana prva službena nogometna utakmica!

Jedan od glavnih zagovornika osnivanja sportskog kluba u gradu bio je prvi golman nogometne momčadi Pero Gruber. Predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje kluba bio je Niko Žile, dok je osnovne upute o tome kako se pristupa formiranju dao Pero Ortolani. Izradila su se pravila koja su 1921. godine dostavljena nadležnim vlastima. Nakon razmatranja zahtjeva i provjere lojalnosti članova Inicijativnog odbora, Sresko načelstvo dalo je suglasnost. Na sjednici odbora, u kancelariji Pina Srinčića (Zlatarićeva ulica 4), u ožujku 1922. godine, Zdenko Šapro i Ante Miličić predložili su da se klub nazove imenom Jug. Nije bilo rasprave oko imena jer je prihvaćeno ime koje simbolizira zemljopisni položaj Dubrovnika. Ovaj podatak na žalost nije znao 1990. godine tadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Općine Dubrovnik Željko Šikić pa je sa svojim suradnicima pokušao mijenjati ime kluba, jer je njih podsjećalo i vezivalo uz Jugoslaviju. Naravno nisu uspjeli!

Pravila društva su otpisom br. 662/22 Kraljevske pokrajinske vlade za Dalmaciju, u travnju 1922. godine prihvaćena, čime je klubu dopušteno djelovanje. Na konstituirajućoj sjednici održanoj 30. travnja iste godine izabrana je uprava kluba.

Za predsjednika je izabran dr. Ivo Karlović, tajnika Pavo Srinčić, blagajnika Tonko Lucijanović, dok su u revizijski odbor ušli Ivo Maslać i Zdenko Šapro. Klupska boja je bila crveno-plava. Prvi kapetan momčadi bio je Niko Žile. Novoosnovanom Jugu bila je zadaća gajiti i propagirati u prvom redu nogomet, a potom kada bude moguće Lawn-tennis i pomorski sport. Prve kancelarije Jug je imao u Antuninskoj ulici na broju 2, a prvi oružar bio je Nikša Srinčić. Oružana se nalazila u kući Srinčića, gdje su se igrači kupali i presvlačili nakon treninga i utakmica. Prve mreže po cijeni od 1.200 kruna spleo je Niko Carić, prve gaćice sašile su Jelka Ergović-Cilić i Katica Krampus, koje su kasnije izradile i grb Juga. Da se radilo o ozbiljnom sportskom klubu, svjedoče članci u tadašnjim lokalnim novinama iz kojih se zaključuje da su ljubitelji nogometa s nestrpljenjem očekivali prvi nastup novoosnovanog kluba.

Zahvaljujući malim novinskim vijestima tog vremena, mi danas pouzdano znamo da su se 28. svibnja 1922. godine na Gruškom polju sastali domaći Jug i Grom iz Grude. Športski klub Grom osnovan je 12. srpnja 1921. godine na Grudi u Konavlima, a prvi predsjednik kluba bio je dr. Niko Glavić.

Na toj prvoj službenoj utakmici Juga gosti su, u želji da odnesu pobjedu iz Dubrovnika, nastupili pojačani nogometašima iz Kotora i Tivta. Međutim, Jugovi mladići nisu se dali. Ljubav prema svom, tek formiranom klubu, nosila ih je silnim žarom pa su, unatoč vodstvu gostiju od 1:0, do kraja utakmice postigli dva gola i zasluženo pobijedili sa 2:1. Prvi nastup i prva pobjeda!

NK JUG je, nakon prvog svjetskog rata, bio prvi registrirani nogometni klub u Dubrovniku.
Pola godine nakon NK Juga osnovao se Gruški omladinski športski klub GOŠK.

U izdanju DuLista tijekom lipnja iz tiska izlazi prva sportska monografija – ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’.
Osim što donosi kronološki pregled nogometnih klubova i zapaženih rezultata, ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’ otkriva čitav niz nepoznatih detalja, povijesnih činjenica pa čak i razotkriva intrigantne ‘nesporazume’ koji su se vješto uvriježili posljednjih desetljeća u dubrovačkoj sportskoj javnosti.
Detalje donosimo uskoro!

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist