Aktualno

Povijesni dan za Hrvatsku

Republika Hrvatska potpisala je danas  pristupni ugovor za ulazak u Europsku Uniju.

Povijesni potpis su u Bruxellesu stavili predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica.
Punopravna članica EU Hrvatska bi trebala postati 1. srpnja 2013., a do tada joj je dodjeljen status promatrača, a umjesto kandidatskog statusa, status pristupajuće zemlje Unije.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović naglasio je kako je riječ o povijesnom činu koji po važnosti  za građane Hrvatske stoji uz bok odluci o nezavisnosti Hrvatske.

– Ovo je povijesni dan i za Hrvatsku i za EU. RH je ovog ljeta proglasila 20 godina od svoje neovisnosti. Hrvatska je bila žrtva agresije i zato danas s ponosom mislim na sve one koji su dali život kako bi Hrvatska bila slobodna. Pristupanje EU je kruna međunarodne afirmacije – naglasila je uz ostalo premijerka Jadranka Kosor.

Odmah nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača. Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije. Hrvatska će tako postati 28. članica Europske unije.  

A Dubrovnik će danas prvi u Hrvatskoj dobiti EU-info centar, koji se otvara u organizaciji Europskog doma Dubrovnik, uz potporu Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Otvaranju centra nazočit će gradonačelnik Andro Vlahušić te župan Nikola Dobroslavić.
 
 
 

Pročitajte još

Koji mobitel koristite? Ovi modeli trenutno su na meti hakera!

Dulist

GRADSKE ULIČNE IGRE Oni su najbolji u basketu i nogotenisu

Dulist

Biskup Glasnović prvi put predmolio pobožnost križnog puta na Srđu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija