Aktualno

POVEĆAVA SE BROJ UMRLIH Koronavirus stigao u Europu i Australiju

POVEĆAVA SE BROJ UMRLIH Koronavirus stigao u Europu i Australiju

Potvrđena su prva dva slučaja koronavirusa u Europi. Riječ je o dva pacijenta u Francuskoj, piše Independent. Da je bolest stigla u Europu potvrdila je i francuska ministrica Agnes Buzyn. Jedan je slučaj zabilježen u Bourdeauxu, a drugi nedaleko Pariza, prenose 24 sata.

Oba pacijenta su hospitalizirana i pod nadzorom. Prema francuskim medijima, u bolnici u Bordeauxu nalazi se 48-godišnja Francuskinja kineskog porijekla kojoj je zaraza potvrđena nakon što je primljena u bolnicu.

Ova respiratorna bolest prenosi se zrakom, a simptomi su slični gripi. Koronavirus nalazi se u istoj obitelji virusa kao i poznati SARS i MERS, koji su ubili stotine ljudi u posljednjih 17 godina. Od virusa je do petka umrlo 41 osoba, a u Kini je potvrđeno tisuću zaraženih. Sve je krenulo od kineskoga grada Wuhana, u kojemu su zasad obustavljene sve autobusne, podzemne i trajektne usluge te otkazani svi odlazni avioni i vlakovi.

Zabrana javnog prijevoza proširila se na još deset gradova, a zatvoren je i Zabranjeni grad u Pekingu. Ove zabrane utjecat će na 20 milijuna ljudi, odnosno na stanovnike tih gradova. Javne proslave, poput Kineske nove godine, karnevala u Hong Kongu i nogometne utakmice, otkazane su. Trenutačno se u karanteni nalazi oko 32 milijuna ljudi.

Društvene mreže miruju

Franjo Tušek, izvršni direktor Kinesko-europskog poslovnog društva, koji živi u kineskom gradu Haikou, smatra kako je mogućnost zaraze niska.

– Kao i svake Lunarne Nove godine, svi su sa svojim obiteljima, jedu obilno, kao i mi za naše blagdane, ali gotovo nikad ne izlaze. No ne zbog virusa, nego zbog toga što je ovdje obitelj svetinja i u ovo vrijeme je ekstremno bitno da obitelj bude zajedno. Zato mislim da je opasnost od ikakvog širenja virusa zasad minimalna. Wuhan je i dalje pod karantenom – kaže Tušek. Dodaje kako u Kini ne vlada panika jer Kinezi kao narod imaju povjerenja u svoju vlast. Inače, i Australija je potvrdila prve slučajeve koronavirusa na svom teritoriju.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist

GORAK KRAJ ‘Novi Europski Bauhaus’ izostavio Dubinu iz projekta, iz kluba poručili: Uprava TUP-a gurnula nas je u stečaj

Dulist