AktualnoHrvatska

POTVRDILO ISTRAŽIVANJE Imamo najsporiji Internet!

POTVRDILO ISTRAŽIVANJE Imamo najsporiji Internet!

Britanski servis Cable mjerio je brzinu pristupa internetu i propusnost internetskih veza, a na njegovoj ljestvici od 40 zemalja Hrvatska je na posljednjem mjestu.

Prema pisanju portala Business Insider, Hrvatska na začelju liste ima prosječnu brzinu od jedva 13 megabita u sekundi. Prosječna brzina pristupa internetu u ‘najbržim’ zemljama poput Švedske, Tajvana i danske veća je od 30 megabita u sekundi, dok uvjerljivo prvo mjesto drži Singapur s čak 50 megabita u sekundi.

Inače, hrvatska prosječna brzina od samo 12,57 megabita u sekundi mnogo je manja od one koju Europska unija preko digitalne agende zahtijeva do 2020. godine – 30 megabita u sekundi, i to za sva kućanstva u Uniji.

Tako za ‘skidanje’ filma u visokoj razlučivosti velikog 3 gigabjata prosječno u Hrvatskoj treba 34 minute, dok će ga Slovenci moći gledati nakon 23, a u Singapuru za samo 8 minuta!

Problem je u staroj i nedovoljno razgranatoj infrastrukturi. Privatni telekomunikacijski operatori nemaju interes ulagati u infrastrukturu diljem zemlje, nego gotovo isključivo u urbanim područjima. Za utjehu, Hrvatska bolje stoji kad je riječ o mobilnom internetu. Na mobitelima u prosjeku surfamo brže od susjeda Slovenaca, ali i, primjerice, Britanaca, Nijemaca i Amerikanaca.

Izvor: Business Insider/HRT

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist