Zanimljivosti

Potrošnja pala za 6,1 posto

shutterstock Palto

U prosincu prošle godine u Hrvatskoj je promet u trgovini na malo pao 6,1 posto na godišnjoj razini, više nego mjesec dana prije i znatno više nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u prosincu za 5,1 posto na godišnjoj razini, piše hrt.hr. Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 4,5 do 5,6 posto.

Prosinac je već 10. mjesec zaredom kako potrošnja pada, i to brže nego u studenom, kada je promet u trgovini na malo skliznuo 5,7 posto. Pad potrošnje ponajviše je posljedica rasta nezaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka i potrošačkog pesimizma.

Dinamika pada osobne potrošnje ukazuje da će se to nastaviti i tijekom 2013. S obzirom da je osobna potrošnja jedna od najvažnijih komponenti BDP-a, onda je teško očekivati i pozitivne stope rasta BDP-a, bez obzira na očekivani oporavak investicija, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Osobna potrošnja uvelike ovisi o raspoloživom dohotku kućanstava, koji će se i dalje smanjivati zbog rasta cijena za otprilike tri posto ove godine. Također, slaba je potražnja za kreditima od strane građana, pa je jasno da se ne mogu očekivati promjene trendova u maloprodaji, dok ne nastupe pozitivni trendovi na tržištu rada. Šantić đ očekuje pad prometa u trgovini na malo, od oko 3 posto, što bi bilo manje nego lani kada je pao nešto više od 4 posto.

Pročitajte još

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist

[FOTO] ‘BLUE STEM’ Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković podučavali osnovnoškolce

Dulist

Zagrebačka banka uvodi veliku novost za građane

Dulist