Aktualno

“Potres” u subotu u Kuparima

Područje južne Hrvatske pogodio je potres magnitude od 7,7º po Richteru s epicentrom na području dubrovačkog zaleđa, početak je scenarija vježbe DUZS-a.

U nastavku scenarija piše kako su najveće posljedice potresa, čije je žarište bilo na dubini od 5 tisuća metara, zabilježene na području općine Župa Dubrovačka i naselja Kupari, Mlini, Čibaća, uz nastanak velikih oštećenja na stambenim objektima, kao i na objektima javnih sadržaja. Sve raspoložive domicilne snage zaštite i spašavanja su aktivirane i pružaju potrebnu pomoć u otklanjanju posljedica i spašavanju ugroženog stanovništva.

Budući da te snage nisu dostatne, na pogođeno područje Državna uprava za zaštitu i spašavanje šalje specijalističke timove za traganje i spašavanje iz ruševina sastavljene od pripadnika DIP-ova i JVP-ova Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi – Krizni stožer hitno je uputio mobilni kirurški modul, Hrvatski Crveni križ uspostavio je poljsku kuhinju, a snage zaštite i spašavanja uspostavile su šatorsko naselje i potrebnu infrastrukturu… Sve to događat će se, dakle, 14. i 15. listopada u bvišem vojno-hotelskom kompleksu u Kuparima tijekom terenske vježbe zaštite i spašavanja u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Tema vježbe je urbano traganje i spašavanje iz ruševina u slučaju potresa, a istom će biti prezentirano djelovanje rada i mogućnosti redovitih snaga sustava zaštite i spašavanja na pružanju pomoći i spašavanju ugroženog stanovništva i zaštite okoliša u slučaju potresa, u uvjetima ugroženosti stanovništva i materijalnih dobara.

Cilj vježbe je uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih, prvenstveno gotovih snaga zaštite i spašavanja te drugih sudionika koji se mogu uključiti u sustav zaštite i spašavanja kao i podizanje razine informiranosti stanovništva o aktivnostima subjekata zaštite i spašavanja i postupanju vezanom uz urbano spašavanje.

Na vježbi će sudjelovati preko 150 pripadnika raznih timova za spašavanje, Interventnih specijalističkih postrojbi civilne zaštite RH, Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Solin, Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske, Javnih vatrogasnih postrojbi Zagreb, Rijeka, Split i Osijek te Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Pročitajte još

Trošak uvođenja eura bit će jednokratan. Cijene će rasti zbog zaokruživanja

Dulist

NIKOLINA TROJIĆ Kriza je gospodarstvo županije koštala 1,6 milijardi kuna

Dulist

PROSLAVA DANA POLICIJE Pavličević: Mjerilo našeg rada su sugrađani. Najvažnija je njihova sigurnost

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija