Grad

‘POTPUNO BESPLATNI’ Libertasu stigli novi niskopodni autobusi, uskoro će ih nabaviti još 23

libertas078

Libertasu Dubrovnik ovog su četvrtka stigla prva tri nova niskopodna autobusa od njih ukupno 11 u cijelosti nabavljena putem sredstava Europske unije. Riječ je o MAN-ovi autobusima duljine 12 metara, a trebali bi i smanjiti negativan utjecaj na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila. Novi vozni park ovog su četvrtka obišli gradonačelnik Mato Franković, pročelnica UO za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i direktor Libertasa Dubrovnik Ante Vojvodić.

-Preostali autobusi doći će kroz idućih tjedan i pol dana. Ovo su sto posto besplatni autobusi. Ne stajemo na tome. Kroz sljedeća dva tjedna trebali bismo potpisati i novi ugovor za 23 autobusa pa ćemo tako kroz godinu i pol dana imati ukupno 34 nova u potpunosti besplatna autobusa. Nastavljamo i dalje, idemo i u uspostavu električnih autobusa za Libertas. Korona nas je malo omela, već smo testno trebali imati jedan takav autobus u Gradu. A, krajnji je cilj nabavljati autobuse putem EU fondova i taj trošak koji smo prije imali za nabavku autobusa usmjeriti u drugom smjeru, a to je besplatni prijevoz za sve građane – rekao je Mato Franković.

Direktor Libertasa Ante Vojvodić naglasio je kako je ovo ‘prvi put u povijesti da se novi autobusi nabavljaju putem EU sredstava’.

-Libertas to neće koštati ništa, a dobivamo kvalitetniji vozni park. Svi će autobusi biti klimatizirani, a našim sugrađanima bit će puno lakše i jednostavnije putovanje. Ovi će autobusi biti raspoređeni po gradskim linijama, a izaći će na ulice do kraja svibnja – rekao je Vojvodić odgovorivši na novinarski upit o financijskoj situaciji u Libertasu kako je ona stabilna i kako Libertas uredno podmiruje sve svoje obveze prema državi, institucijama i djelatnicima.

Podsjetimo, vozila su financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014.-2020., u sklopu ograničenog postupak dodjele bespovratnih sredstava nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem poticanja razvoja i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš kao i povećanje broja putnika u javnom prijevozu.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist