Grad

‘POTPUNO BESPLATNI’ Libertasu stigli novi niskopodni autobusi, uskoro će ih nabaviti još 23

'POTPUNO BESPLATNI' Libertasu stigli novi niskopodni autobusi, uskoro će ih nabaviti još 23

Libertasu Dubrovnik ovog su četvrtka stigla prva tri nova niskopodna autobusa od njih ukupno 11 u cijelosti nabavljena putem sredstava Europske unije. Riječ je o MAN-ovi autobusima duljine 12 metara, a trebali bi i smanjiti negativan utjecaj na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila. Novi vozni park ovog su četvrtka obišli gradonačelnik Mato Franković, pročelnica UO za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i direktor Libertasa Dubrovnik Ante Vojvodić.

-Preostali autobusi doći će kroz idućih tjedan i pol dana. Ovo su sto posto besplatni autobusi. Ne stajemo na tome. Kroz sljedeća dva tjedna trebali bismo potpisati i novi ugovor za 23 autobusa pa ćemo tako kroz godinu i pol dana imati ukupno 34 nova u potpunosti besplatna autobusa. Nastavljamo i dalje, idemo i u uspostavu električnih autobusa za Libertas. Korona nas je malo omela, već smo testno trebali imati jedan takav autobus u Gradu. A, krajnji je cilj nabavljati autobuse putem EU fondova i taj trošak koji smo prije imali za nabavku autobusa usmjeriti u drugom smjeru, a to je besplatni prijevoz za sve građane – rekao je Mato Franković.

Direktor Libertasa Ante Vojvodić naglasio je kako je ovo ‘prvi put u povijesti da se novi autobusi nabavljaju putem EU sredstava’.

-Libertas to neće koštati ništa, a dobivamo kvalitetniji vozni park. Svi će autobusi biti klimatizirani, a našim sugrađanima bit će puno lakše i jednostavnije putovanje. Ovi će autobusi biti raspoređeni po gradskim linijama, a izaći će na ulice do kraja svibnja – rekao je Vojvodić odgovorivši na novinarski upit o financijskoj situaciji u Libertasu kako je ona stabilna i kako Libertas uredno podmiruje sve svoje obveze prema državi, institucijama i djelatnicima.

Podsjetimo, vozila su financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014.-2020., u sklopu ograničenog postupak dodjele bespovratnih sredstava nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem poticanja razvoja i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš kao i povećanje broja putnika u javnom prijevozu.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist