Aktualno

Potpisan ugovor za konzervatorsku podlogu povijesne cjeline Dubrovnika

grad dubrovnik ugovor o izradi konzervatorske podloge

Ugovor o izradi konzervatorske podloge za prostor kulturno povijesne cjeline Dubrovnika u ponedjeljak su u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu potpisale ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i Katarina Horvat Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti kao izrađivača podloge.

Iz Grada Dubrovnika navode kako je izrada konzervatorske podloge za prostor svjetskog dobra Dubrovnika jedna od temeljnih aktivnosti Plana upravljanja kojom će se ispuniti cilj očuvanja i održavanja svjetskog dobra u skladu s Izvanrednom univerzalnom vrijednosti, a služit će kao podloga za izradu Urbanističkog plana uređenja povijesne cjeline svjetskog dobra. Obzirom na detaljnost, obuhvat i metodologiju, dovršetak izrade planiran je do veljače 2026. godine.

Nakon provedbe postupka javne nabave, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske ugovorilo je izradu 60 konzervatorskih podloga za zaštićene kulturno povijesne cjeline upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a među njima za povijesne cjeline Cavtata, Stona i Korčule. Riječ je o investiciji u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u vrijednosti od 10.750.545 eura, namijenjenoj izradi konzervatorskih podloga za najsloženije kulturno-povijesne cjeline, uključujući i one koje se nalaze na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.

Pilot-projektom Ministarstva kulture i medija u suradnji s Gradom Dubrovnikom i upravnim odjelima grada i županije nadležnim za prostorno planiranje i uređenje u rujnu 2020. godine izrađena je Konzervatorska podloga za kontaktnu (buffer) zonu svjetskog dobra, prva takva u Hrvatskoj. Proširena je u odnosu na prvotno ustanovljenu zonu iz 1994. godine i obuhvaća prostor od Gruškog zaljeva, odnosno Kantafiga i Batahovine pa sve do Svetog Jakova, odnosno pozicije rta Orsule te padine Srđa – podsjećaju iz Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist