Županija

POTPISAN SPORAZUM Majkovi dobivaju Centar zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača

U Palači Ranjina ovog je utorka potpisan Sporazum o partnerstvu za uspostavu Centra zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača, riječne (Mauremys rivulata) i barske kornjače (Emys orbicularis), u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sporazum su potpisali župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić.

Centar je zamišljen kao mjesto na kojem će se, na interaktivan način, prezentirati sve prirodne vrijednosti i pripadajuće bioraznolikosti, namijenjene edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja, ljubiteljima prirode, odnosno stručnoj i znanstvenoj javnosti.

Lokacija budućeg centra je u naselju Majkovi u Općini Dubrovačko primorje. Naime, Majkovi i Prljevići značajna su kao staništa strogo zaštićene vrste riječne kornjače, a ujedno i dio europske ekološke mreže Natura 2000. Riječna kornjača unutar Republike Hrvatske rasprostranjena je jedino u Dubrovačko neretvanskoj županiji, sa stabilnim populacijama u Konavoskom polju, lokvama u Majkovima i Prljevićima, te ugroženom populacijom u Stonskom polju. Budući da je u tijeku postupak proglašavanja posebnog herpetološkog rezervata, prvog u Republici Hrvatskoj takve kategorije, koji obuhvaća upravo područje lokvi u Majkovima i Prljevićima, Centar je logičan nastavak aktivnosti i dodana vrijednost Općini Dubrovačko primorje u smislu formiranja ishodišne točke zaštite prirode.

Pročitajte još

Agroturizam Konavle nastavlja s projektom ‘Nova generacija za novi razvojni koncept ruralnog turizma’

Dulist

KONAVLJANIN BOGATOG ŽIVOTNOG ISKUSTVA U 108. godini života napustio nas je gospar Božo Kralj

Dulist

Libertasovo prodajno mjesto u Župi bit će otvoreno od ponedjeljka do 7. veljače!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija