Zanimljivosti

Postav umjetnina Biskupske palače ponovno otvoren za javnost

Postav umjetnina Biskupske palače ponovno otvoren za javnost

Ponovno je otvoren stalni postav umjetnina Biskupske palače u Dubrovniku, a radno vrijeme je svakim radnim osim nedjelje od 10 do 19 sati.

Stalni izložbeni postav Biskupske palače u Dubrovniku smješten je na prvom i drugom katu zgrade u povijesnoj jezgri grada, a u svome kustoskom konceptu i dizajnu isprepliće prezentaciju renesansnoga i baroknoga sloja palače s pomno odabranim umjetničkim djelima iz bogate zbirke dubrovačkih biskupa.

Organiziran je u pet tematski zaokruženih izložbenih cjelina („narativni ambijenti“) koji nastoje ispripovijedati povijest grada, biskupije i same palače koja je stoljećima bila dom moćne vlasteoske obitelji Sorkočević (Sorgo) da bi od sredine 19. stoljeća postala dom dubrovačkim biskupima. Uz brojna umjetnička djela koja su stekla veliku popularnost, poput slike Lokrumske Gospe ili Madone della Sedia, u palači je možda najatraktivniji salon na drugome katu kojim ima raskošni rezbareni i pozlaćeni maniristički strop (tabulat) koji je bio dijelom prethodne renesansne faze palače Sorkočević te je preživio razorni potres 1667. godine u kojemu je i sama palača bila oštećena. Nakon više stoljeća, palača je bila ponovno oštećena u potresu iz 1979. godine nakon čega se moralo pristupiti njezinoj temeljitoj obnovi koja je završena 2018. godine.

Ovaj stalni postav je otvoren 2019. godine i sljednik je postava Biskupske pinakoteke koju je 1930. bio osnovao biskup Josip Carević i koja je u prostoru palače bila posjetiteljima dostupna do početka Domovinskoga rata. Prethodne sezone je postav Biskupske palače bio zatvoren za javnost radi epidemiološke situacije.

Za sve stanovnike s područja Dubrovačke biskupije ulaz je besplatan.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist