Županija

‘POSTALI SMO SIGURNIJI’ Kilometrom novih brana protiv naftnih onečišćenja na moru

'POSTALI SMO SIGURNIJI' Kilometrom novih brana protiv naftnih onečišćenja na moru

Postali smo bogatiji za jedan važan alat u sprječavanju onečišćenja na moru. Riječ je o devet novih plutajućih brana koje su u potpunosti kompatibilne – rekao je župan Nikola Dobroslavić ovog četvrtka prilikom dodjele brana za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora naftnim i uljnim derivatima koje će biti stacionirane kod vatrogasaca diljem županije.

-Objedinili smo sve potrebe županije, jedinica lokalne samouprave te županijskih lučnih kapetanija. Uključili smo vatrogasce koji će biti operativni u slučaju nesreće. Njima će brane i biti podijeljene i to na Korčuli, Orebiću, Dubrovniku te u ACI marinama. Ovime smo postali sigurniji na moru – rekao je župan.

Direktor tvrtke Luveti Tino Herceg, koja je i dobavljač brana, istaknuo je kako je ovo pionirski projekt u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te da je devet korisnika dobilo po sto metara brane koje će moći brzo međusobno povezati. Proizvođač brana je danska tvrtka koja je ujedno izmislili novu branu koja na kraju ima spremnik za skupljanje plastičnog otpada te će ga ponuditi županiji.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović naglasio je kako su izrazito zadovoljni opremom te da su se kompletirali.

-Svake godine imamo sve više intervencija na moru. Prošle smo godine imali tri velike intervencije. Ovo je način da se bolje pripremimo. Rukovanje je vrlo jednostavno. Sve je potaknula intervencija na jahti Kanga koja je sigurno jedna od najvećih u posljednje vrijeme. Imali smo veliku jahtu sa 40 tona nafte u njoj, gorjelo je u potpalublju, a nismo ga smjeli previše zalijevati vodom da ne bi potonuo – rekao je zapovjednik Simović.

Inače, vrijednost opreme je 1.040.000,00 kuna, a u procesu javne nabave sudjelovali su Dubrovačko-neretvanska županija, Općina Trpanj, Općina Orebić, ACI d.d., Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije, ŽLU Dubrovnik, ŽLU Korčula te Lučka uprava Dubrovnik.

Nakon prezentacije plutajućih brana uslijedila je i pokazna vježba u kojoj su sudjelovali vatrogasci iz Vatrogasne zajednice županije.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist