Kultura

POSLJEDNJE OVOGODIŠNJE ‘PUTOSITNICE’ Impresije Zorana Jablanova iz najmnogoljudnije zemlje svijeta

Posljednje ovogodišnje ‘Putositnice utorkom’ , održale su se u utorak, 18. prosinca u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Ciklus je zaključio Zoran Jablanov govorivši o impresijama s putovanja po Kini.

Jablanov, inače stravstveni putoholičar, Kinu je posjetio u ožujku 2018. i obišao šest gradova: Peking, Xi’an, Šangaj, Guilin, Suzhou i Hangzhou.

U glavnom gradu Pekingu, koji se sastoji od šest prstenova, s preko 17 milijuna stanovnika Jablanov je posjetio Zabranjeni grad ispred kojeg se nalazi najveći svjetski trg Tiananmen (Vrata nebeskog mira). Od značajnijih znamenitosti spomenuo je Ljetnu palaču s carskim vrtovima, Kineski zid, kao i Hram budističke vrline ispred kojeg se nalazi mramorni brod. On predstavlja čvrstu vlast koju ništa ne može poljuljati.
Putujući kratko Putovima svile, vidio je rižina pola, probao razne kineske delicije, upoznao mnoštvo zanimljivih ljudi, posjetio Vojsku od terakote u blizini grada Xi’an i uživao u vožnji Zapadnim jezerom, u središtu povijesnog kineskog grada Hangzhoua.

Jablanov je objasnio zašto je predavanje nazvao ”Kineske impresije”. Naime, na rijeci Liao nalazi se velika pozornica na kojoj se odvija ‘Impresije s rijeke Liao’. One traju po petnaest minuta u slikama kako četiri naroda vide rijeku Liao čijim područjima ona teče. Svijetlo, zvuk, ples i pjesma čine te impresije koje je režirala ista osoba zadužena za režiju otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008.
Zoranu Jablanovu ovo je drugo putopisno predavanje u sklopu Putositnica utorkom Dubrovačkih knjižnica.

Pročitajte još

U Zavičajnom muzeju Konavala virtualno otvorena izložba ‘Svjetlo mratinjih noći’

Dulist

Dubrovčanin Luka Šerić dobitnik je međunarodnog priznanja Plautilla za rad o klapskom pjevanju

Dulist

PRESELILA U LAZARETE Knjižnica Društva dubrovačkih arhitekata ima novu adresu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija