Aktualno

Porezna objavila novu listu srama: Među glavnim zvijezdama i odvjetnica Doris Košta

Porezna uprava objavila je novu listu poreznog srama! Najveći porezni neplatiše ukupno su dužni više od milijardu i 300 milijuna eura, javlja Nova TV.

Manje dužnika s većim dugom. To je sažetak ovogodišnje liste najvećih poreznih neplatiša od kojih država potražuje dvjesto milijuna eura više nego lani.

Petar Vušković, ekonomski analitičar, kaže da je to dug jednak šest Peljeških mostova.

Najveći dio tog iznosa – čak šezdeset i jedan milijun eura – dužna je tvrtka OMS Upravljanje – poznata iz velike afere s pronevjerom prirodnog plina u Ini. Ukupno porezni dug veći od nekadašnjih 300 tisuća kuna ima 1541 pravna osoba. A nisu sve u privatnom vlasništvu.

Odvjetnica Doris Košta jedna je od trideset dvije tisuće građana čije se ime tamo našlo.

– Jamčim sa nekretninom koja je vrijedna skoro tri puta više od tog duga i Porezna uprava je upisana na tu nekretninu, prema tome ja od duga nisam pobjegla – pojasnila je Košta.

Ali mnogi jesu. Poput niza stranih nogometaša koji su igrali u hrvatskim klubovima. Uz stotine tisuća eura duga i adrese daleko od Hrvatske, uvrštenje na listu srama malo im znači.

– Ja bih rekao čak da se oni u privatnim krugovima čak s tim i sprdaju, ne bi me uopće čudilo – rekao je za Novu TV jedan građanin.

Pomaže li onda uopće lista srama da se urednije plaća porez?

– Prokazivanje dužnika nije donijelo nikakvog učinka zapravo. U tržišno orjentiranim ekonomijama ne može država prokazivati svoje dužnike, mora naplaćivati svoje dugove – rekao je Damir Novotny, ekonomski stručnjak.

Jer s listom ili bez nje dug koji se ne naplati u šest godina niti neće jer tada nastupa – zastara.

Pročitajte još

FINALNI TURNIR KUPA Uskoro kreću sučeljavanja najboljih vaterpolskih klubova!

Dulist

IMATE LI GA KOD KUĆE? S polica se povlači lijek protiv bolova popularan u Hrvatskoj

Dulist

Sjajni rezultati učenica i učenika TUŠ-a na natjecanju ‘Match Race’

Dulist