Aktualno

POLJOPRIVREDNA PRIČA ANDRA I VLAHA Motika ne poznaje godine, a baština je pomirila Gornju i Donju Bandu!

Tko smo mi? Mladi smo poljoprivrednici iz Konavala! S obzirom na situaciju s koronavirusom i stanjem kakvo trenutno je otvorili smo za početak Facebook stranicu pod imenom Vendor Konavle. Kao što smo tamo i napisali u našoj prvoj objavi, odnosno u rubrici o nama, naše ime, Vendor, u biti znači prodavati, a svoje korijene vuče još iz latinskog jezika – odmah na početku razgovora kažu nam Andro Crvik i Vlaho Đivanović, dva mlada konavoska poljoprivrednika koji se motike ne srame, a uspjeli su u jednoj zanimljivoj misiji – uz pomoć poljoprivrede pomiriti Gornju i Donju Bandu!

Ide nam na živce kad pojedinci smatraju kako je poljoprivreda zastarjela ili da je sramota time se baviti. Takvi vjerojatno ne poznaju ljepotu ovoga posla

Tko god je iz Konavala, zna koliko je ta misija – zahtjevna. Andro je iz Donje Bande, iz Komaja, a Vlaho iz Gornje Bande, iz Ljute te svatko od njih ima svoj komadić zemlje spreman za razne naše mediteranske poljoprivredne kulture. Mladići su studenti, Vlaho na IT managementu na Odjelu za ekonomiju našeg Sveučilišta, dok se Andro ‘bacio’ u diplomatske vode na Sveučilištu Libertas te studira Međunarodne odnose. U vrijeme kad se nije moglo, upravo radi epidemije, raditi gotovo ništa, oni su odlučili krenuti vrijednim, dobro utabanim stopama svojih roditelja i njihovih roditelja. Jer, u Konavlima je zemlja – svetinja. Držeći se tradicije, njih dvojica joj dodaju slojeve mladosti, modernog, neke nove organizacije… O tome će nam više otkriti u ovom broju tjednika DuList.

— Predstavljamo se kao mladi jer jesmo mladi (smijeh), ali ne želimo da se sada stvore predrasude i nepovjerenje! Želimo naglasiti kako vrlo dobro znamo što radimo. Obojica smo odrasli u Konavlima te smo uz naše babe i đedove, ali i roditelje od malena sudjelovali u poljoprivredi. Takve se stvari prenose s generacije na generaciju i jednostavno je nemoguće živjeti u Konavlima, a ne poznavati osnove rada ‘oko zemlje’. Tko nam ne vjeruje, neka naruči neki proizvod pa će se uvjeriti (smijeh) – nas su ovim prvim riječima već uvjerili! Isto ćemo postaviti još koje pitanje do kraja ove priče… Kako to da su se studenti uhitili zemlje?

Najbolje uspijeva želja i volja

—S ovim radom smo počeli jer volimo naš konavoski stil života, našu kulturu, tradiciju, odnosno sve ljepote našeg kraja, a kroz uzgajanje i prodaju želimo takav način života promovirati. Ide nam na živce kad pojedinci smatraju kako je poljoprivreda zastarjela ili da je sramota time se baviti. Takvi vjerojatno ne poznaju ljepotu ovoga posla – iskreno će vrijedni mladići. Spremno poziraju u baštini, dok se divimo bogatstvu ponude. Ona se, mladići dalje pričaju, mijenja sukladno godišnjim dobima. Pa zna se kad se što sadi! Inače, u njihovim baštinama, izgleda, najbolje uspijeva volja i želja za radom.

 Od ‘ruskog’ kupusa do odličnih vina
—Nudimo sve i svašta, što god budemo u mogućnosti proizvesti (smijeh). Nedavno smo objavili prvu ponudu i dobili smo čak par narudžbi, ne previše. Malo po malo, bit će to bolje. Za sada nudimo sirup od mente odnosno metvice, žućenicu, kupus crveni ruski, metvicu, vrijesak i pelin, perunike, sadnice pomadora, a od vina Malvasiju dubrovačku, Maraštinu i Pošip. Vidite, za svakoga će se ponešto naći. Za sada još nemamo verdure i voća, međutim, i toga će uskoro biti. Tako ćete ovoga ljeta moći naručiti pomadore, balančane, paprike, dinje, grah, blitvu, luk, salatu, mrkvu, kupus i razno voće. O svemu ćete biti navrijeme obaviješteni putem naše stranice, a mi se nadamo da će ubrzo i popustiti ove sigurnosne mjere pa ćemo se družiti i u Gradu na placi. Ali sve o tom po tom… Želimo također istaknuti da trenutno dostavljamo na kućni prag – kažu nam Andro i Vlaho. Za kraj, pozivaju i mole sve da ih podrže u radu.

—Podržite našu ideju i upornost. Mi ćemo dati sve od sebe i pružiti vam, nadamo se, vrhunsku kvalitetu. A sad, kako kaže bugarska narodna: ‘Polju nije potrebna molitva nego motika!’ – moramo ići, pos’o zove! – rekoše nam već iz baštine.

Objavljeno u tiskanom izdanju 13. svibnja 2020.

Pročitajte još

OD SRIJEDE Na kioscima vas čeka 500. broj DuLista!

Dulist

Zbog vala visokih temperatura vrlo velika opasnost od požara na Mljetu i Pelješcu

Dulist

NA SV. ILIJI HGSS-ovci pronašli izgubljenog stranog planinara s ozlijeđenom rukom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija