Aktualno

NOVI PROSVJED AUTOBUSERA ‘Borimo se za puko preživljavanje’

NOVI PROSVJED AUTOBUSERA 'Borimo se za puko preživljavanje'

Nakon prosvjeda prošlog četvrtaka, Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) uz podršku Udruge Glas poduzetnika danas sudjeluje u paneuropskom prosvjedu koji će u osam gradova u Hrvatskoj, među kojima je i Dubrovnik, okupiti dvostruko više vozila nego prethodnog tjedna. Naime, danas se na razini EU organizira prosvjed pod nazivom ‘Honk for hope’, koji treba upozoriti na stanje u povremenom prijevozu putnika. U većini država EU će na ulici izaći povremeni prijevoznici, uz podršku drugih djelatnosti u turizmu. Inicijativa PPP trenutačno okuplja preko 220 tvrtki povremenog prijevoza, s gotovo 2.000 vozila, a danas se na prosvjedu očekuje više od tisuću vozila. Djelatnost povremenog prijevoza ukupno zapošljava oko 20.000 ljudi, čija radna mjesta su ugrožena, a također i radna mjesta vezanih za prijevoznike poput putničkih agencija i turističkih vodiča.

-Mi smo organizirali prosvjed u osam Hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Osijeku, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Nažalost, mada smo već dugi niz godina ravnopravna članica EU, po mnogočemu još uvijek nismo ravnopravni. Činjenica je da se naši kolege u EU bore za mogućnost rada, a mi se borimo za puko preživljavanje. Sve zemlje članice već odavno su zaštitile svoje poduzetnike koji su dobili pravi moratorij od 12 mjeseci, dobili su sredstva za likvidnost kao i bespovratna sredstva pomoći – rekao je Marko Slišković, koordinator Incijative PPP i član Odbora za turizam UGP-a.

-Koristimo i ovu priliku da istaknemo kako nismo dobili ništa od navedenog i da se ne možemo boriti za rad kad su ugrožena naša osnovna sredstva rada, a to su autobusi i kombiji. Već smo apelirali Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma da nas ozbiljno shvate ali nismo dobili odgovore. Naše resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nas podržava ali bez suradnje s ostalim ministarstvima neće biti cjelokupnog rješenja našeg problema. Tražimo od svih odgovornih da se uključe u rješavanje našeg problema i da prepoznaju situaciju u kojoj se nalazimo. Već su krenule predizborne retorike i fokus na krizu i gospodarstvo se polako gubi. Tražimo da se prepozna kako upravo živimo povijesnu 2020. godinu i da je rješenje sadašnje situacije jedino što građane Hrvatske zanima – rekao je.

Inicijativa PPP i UGP hitno traže postizanje dogovora države s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na minimalno godinu dana, kao i da se osiguraju sredstva pomoći iz raspoloživih fondova Europske Unije. Traže i žurno odobravanje sredstava za likvidnost te produljenje mjera za spas radnih mjesta za dodatna tri mjeseca ako je ikako moguće.

-Nakon prvog prosvjeda prošlog tjedna, jučer smo imali sastanak s HANFA-om, Udruženjem leasing društava i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture na kojem smo pokrenuli dijalog o potrebnim mjerama. Na sastanak su bili pozvani i predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva turizma koji se na žalost nisu odazvali, ali vjerujemo da će se pridružiti na sljedećem sastanku u utorak – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas Poduzetnika. Rekao je i kako je nakon sastanka HANFA odmah uputila leasing društvima preporuku da ne poduzimaju mjere prisilne naplate prema do tada urednim platišama i da prestanu naplaćivati obračunate kamate u razdoblju moratorija.

-Vjerujemo da ćemo u utorak dobiti konkretne odgovore vezane na ostala pitanja vezana uz potrebne mjere od ostalih sugovornika i partnera – navodi dalje Oreščanin.

Ako se ne osiguraju mjere koje su u skladu s mjerama koje omogućavaju svojim povremenim prijevoznicima države EU poput Njemačke i Poljske, Inicijativa PPP i UGP su odlučni u namjeri da nastave organizaciju protestnih vožnji do ispunjenja zahtjeva.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist