Zanimljivosti

Policija i naši ‘bajkeri’ zajedno o sigurnosti u prometu

Policija i naši 'bajkeri' zajedno o sigurnosti u prometu

Dolaskom ljepšeg i suhog vremena stvaraju se povoljni uvjeti za vožnju motocikla i mopeda kada dolazi do češćeg stradavanja vozača ovih vozila, bez obzira jesu li oni ili vozači drugih vozila prouzročili prometnu nesreću.

Na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u 2017. godini dogodilo se 160 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikla u kojima su dvije osobe smrtno stradale, a 148 ih je ozlijeđeno. Iako Policijska uprava dubrovačko-neretvanske bilježi smanjenje broja prometnih nesreća i stradavanja vozača mopeda i motocikla držimo važnim istaknuti da je ta brojka na razini Republike Hrvatske u porastu, odnosno u prošloj 2017. g. broj takvih nesreća porastao je za preko 7%, a u njima je smrtno stradalo 50 osoba.

Najčešće greške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju su neprilagođena i nedopuštena brzina, nekorištenje zaštitne kacige, kretanje po površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjivanje vozačkih sposobnosti uz istovremeno podcjenjivanje opasnosti u prometu, upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i uklanjanje blokade na motociklima.

– Slijedom svega navedenogo koristimo priliku još jednom apelirati na mopediste i motocikliste da se kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom kategorijom, tijekom vožnje koriste zaštitnu kacigu, kao i drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna kao što su motociklistička jakna, hlače, rukavice, kombinezoni i slično. Posebno apeliramo na roditelje da prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje kako bi njihovo dijete bilo zaštićeno i sigurno za vožnju, primjerice osigurati polaganje vozačkog ispita, tehnički pregled i registraciju vozila, provjeriti tehničke ispravnosti vozila, kupiti zaštitnu kacigu i drugu potrebnu zaštitnu opremu – istaknuli su iz Prometne policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, koja će u narednom razdoblju poseban naglasak staviti na provođenje preventivno represivnih aktivnosti u odnosu na ovu kategoriju vozača.

Tako je već u subotu, 7. travnja na Sveučilištu u Dubrovniku organizirana radionicu “Mopedi i motocikli u prometu”. Radionica se održala u suradnji sa Zavodom za Javno zdravstvo, moto klubovima “Dvije rote”, “Libertas Riders”, “BMW-e” i “Vespa” iz Dubrovnika i Sveučilištem Dubrovnik. Sama radionica se sastojala od tri segmenta – prezentacija koja je napravljena isključivo za ovu skupinu vozača, nakon koje je uslijedio drugi segment, odnosno prezentacija Službe hitne medicinske pomoći i Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, na kojoj se mogla savladati i ponoviti radnja  pružanja prve pomoći unesrećenima u prometnoj nesreći kao i pravilno postupanje prilikom skidanja same zaštitne kacige. Treći segment bio je praktična vožnja na poligonu sigurne vožnje ispred Sveučilišta.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist