Kultura

Pola stoljeća nakon premijerne izvedbe Igre prikazale film o predstavi ‘Aretej’

Premijera dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko održana je protekle subote u ljetnom kinu Jadran. Film je nastao podovom pedesete obljetnice od premijernog postavljanja drame Aretej na Dubrovačkim ljetnim igrama, a uz urednicu, scenaristicu i redateljicu Ladu Džidić Barić, okupljenoj publici obratila se i intendantica Dora Ruždjak Podolski.

– Predstava Aretej obilježila je Dubrovačke ljetne igre i utrla put novoj, hrabroj i beskompromisnoj ambijentalnosti. Zahvaljujući Hrvatskoj radioteleviziji i autorici Ladi Džidić Barić imamo priliku prisjetiti se tog iznimnog događaja i proslaviti ono što Dubrovačke ljetne igre čini posebnima, a to je ambijentalnost. Ova predstava pobijedila je zamke svakog mogućeg prostornog pitanja, ali je pobijedila i vrijeme pa je po tome jedinstvena u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara – kazala je intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Dokumentarni film Vrijeme aretejsko govori o fenomenu predstave Aretej koja je igrala čak trinaest godina, o okolnostima pod kojima je stavljena na repertoar, o njezinom nastajanju, izboru prostora u kojem će se igrati, načinu igre te režijskoj koncepciji. O najdugovječnijoj predstavi Dubrovačkih ljetnih igara progovaraju glumci koji su je igrali, njihova publika, statisti, kazališni kritičari, teatrolozi te puk koji do danas prepričava scene svojevrsnog simbola dramskog programa Igara. O važnosti ove predstave svjedoči činjenica da je kroz nju redatelj Georgij Paro na velika vrata uveo suvremene pisce u dramski program Igara, dotada baziran isključivo na uprizorenjima klasičnih djela, čime je otvorio novo poglavlje festivalske drame.

Uz urednicu, scenaristicu i redateljicu Ladu Džidić Barić, ostatak autorskog tima čine tonski snimatelji Krunoslav Ljubanović i Mario Mačešić, Ivan Bilušić i Boris Zimšek zaslužni za rasvjetu, autorica glazbe Eva Kalogjera, direktor fotografije Damir Petričić te majstor montaže Mladen Radaković.

Pročitajte još

Predstavljena znanstvena monografija „Ekonomska misao u starom i srednjem vijeku“

Dulist

Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje dva iznimna recitala

Dulist

Stijepo Mijović Kočan dubrovačkoj publici predstavio knjige ‘Bože moj’ i ‘Pjesnici pljeva’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija