Kultura

Pola stoljeća nakon premijerne izvedbe Igre prikazale film o predstavi ‘Aretej’

Pola stoljeća nakon premijerne izvedbe Igre prikazale film o predstavi ‘Aretej’

Premijera dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko održana je protekle subote u ljetnom kinu Jadran. Film je nastao podovom pedesete obljetnice od premijernog postavljanja drame Aretej na Dubrovačkim ljetnim igrama, a uz urednicu, scenaristicu i redateljicu Ladu Džidić Barić, okupljenoj publici obratila se i intendantica Dora Ruždjak Podolski.

– Predstava Aretej obilježila je Dubrovačke ljetne igre i utrla put novoj, hrabroj i beskompromisnoj ambijentalnosti. Zahvaljujući Hrvatskoj radioteleviziji i autorici Ladi Džidić Barić imamo priliku prisjetiti se tog iznimnog događaja i proslaviti ono što Dubrovačke ljetne igre čini posebnima, a to je ambijentalnost. Ova predstava pobijedila je zamke svakog mogućeg prostornog pitanja, ali je pobijedila i vrijeme pa je po tome jedinstvena u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara – kazala je intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Dokumentarni film Vrijeme aretejsko govori o fenomenu predstave Aretej koja je igrala čak trinaest godina, o okolnostima pod kojima je stavljena na repertoar, o njezinom nastajanju, izboru prostora u kojem će se igrati, načinu igre te režijskoj koncepciji. O najdugovječnijoj predstavi Dubrovačkih ljetnih igara progovaraju glumci koji su je igrali, njihova publika, statisti, kazališni kritičari, teatrolozi te puk koji do danas prepričava scene svojevrsnog simbola dramskog programa Igara. O važnosti ove predstave svjedoči činjenica da je kroz nju redatelj Georgij Paro na velika vrata uveo suvremene pisce u dramski program Igara, dotada baziran isključivo na uprizorenjima klasičnih djela, čime je otvorio novo poglavlje festivalske drame.

Uz urednicu, scenaristicu i redateljicu Ladu Džidić Barić, ostatak autorskog tima čine tonski snimatelji Krunoslav Ljubanović i Mario Mačešić, Ivan Bilušić i Boris Zimšek zaslužni za rasvjetu, autorica glazbe Eva Kalogjera, direktor fotografije Damir Petričić te majstor montaže Mladen Radaković.

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist