Zanimljivosti

Pokraj Župe pronađeni ostatci antičkog broda?

Pokraj Župe pronađeni ostatci antičkog broda?

Istraživački brod Hercules američke RPM nautičke fondacije usidren je ovih dana u Gružu.

Nakon što je prošle godine prvi puta došao istraživati podmorje južnog Jadrana, svoju misiju nastavlja i ove godine.

-Ovdje se radi o sustavnom pregledavanju akvatorija koji je tisućama godina bio plovni put, nekada u vojne, većinom u trgovačke svrhe, i mislim da nevjerojatne količine kulturnoga blaga se može naći na dnu – rekla je ovom prilikom ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

-Osim tvrđava i bedema, moramo zaštiti i podvodne lokalitete – istaknula je Zlatar Violić, a upravo zbog toga već sljedeće godine napravit će se korak dalje:
-Već sljedeće godine idemo u izgradnju Muzeja podvodne arheologije koji bi bio smješten u Zadru – istaknula ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, dodavši kako podvodni pronalasci ne mogu ostati u Pomorskom muzeju Dubrovniku zbog prostora i uvjeta koji će 'matični muzej imati'.

Optimizam nakon prošle godine

-Danas nismo našli ništa jer je loša vidljivost bila poradi kiše, ali smo napravili snimke i pronašli jednu potencijalnu lokaciju. Možda je nakupina stijena, ali s obzirom na veličinu postoji velika mogućnost da je riječ o antičkom brodolomu – rekao je novinarima Domagoj Perkić, ispred ministarstva kulture.

Hercules će podmorje istraživati i sljedeće ljeto, a iako u današnjem isplovljavanju nisu pronađeni konkretni nalazi, optimizam ulijeva prošlogodišnji 'ulov'

-Nakon analize snimaka, treba izdvojiti dva brodoloma, jedan je kod konavoskih stijena, bizantski brod iz 8. stoljeća, i kod rta Lokvica, koji najvjerojatnije datira u 16 stoljeće – rekao je Luka Bekić ispred međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra, te dodao kako će i sljedeće godine istraživati te dvije lokacije kako bi napravili nove, konkretnije snimke.
 

Pročitajte još

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist