Hrvatska

Pojedine medicinske sestre uskoro će obavljati liječničke preglede u bolnicama

Pojedine medicinske sestre uskoro će obavljati liječničke preglede u bolnicama

Uskoro će liječničke preglede obavljati medicinske sestre i tehničari koji kreću na specijalističko usavršavanje, prenosi Danas.hr. Medicinske sestre će znati obaviti sve preglede, od onkoloških do hematoloških.

Ljiljana Pomper, glavna sestra Zavoda za hematologiju KB-a Merkur, ima 20 godina radnog iskustva i najviše vremena provodi s pacijentima. Pomper kaže da će se morati posebno educirati, baš kao i liječnici.

– Svaki dan se srećemo s puno krvnih pripravaka. Sudjelujemo u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Trebamo imati kompetenciju da smo sposobne samostalno dati transfuziju krvi – rekla je Pomper za Danas.hr.

Medicinske sestre i tehničari će biti plaćeni za obavljanje liječničkih pregleda jer će preuzeti dio zadataka doktora. Slična praksa već postoji u Nizozemskoj, Švedskoj i Danskoj.

– Transfuzije krvi, kao što znate, to je liječnička djelatnost, tu su različita ultrazvučna mjerenja, dopleri. Liječniku je bitno izraditi mjerenja, on će postavljati dijagnozu, neće sestra davati dijagnozu, a sam postupak mjerenja, ultrazvučnih color doplera će moći raditi i medicinska sestra – rekao je Mario Gazić, šef Hrvatske komore medicinskih sestara.

Iz Komore poručuju da je cilj medicinskim sestrama platiti edukaciju. Danas.hr navodi da se priprema dvadesetak sestrinskih specijalizacija.

Stručna društva dobila su rok do prvog ožujka da dostave svoje prijedloge programa specijalizacija. Gazić kaže da postupak nije brz ni lagan.

– Mi se nadamo da ćemo Pravilnik dovršiti ove godine da bismo u prvu provedbu krenuli možda sljedeće godine. Moramo sve razraditi, ne smije biti nikakvih propusta u izradi Pravilnika jer je to prvi pravi prijenos ovlasti – kazao je Gazić.

Ministarstvo zdravstva će na temelju prijedloga pripremiti plan i program. Ovakav proces je već pokrenut za područje hitne medicine.

– Stoga je već utemeljena edukacija za njih 375 koji će biti osposobljeni za one situacije u okviru hitne medicine, koji će pružati pomoć, dakle, u nekim situacijama kada je moguće da preuzmu ulogu i liječnika – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Već 2024. Hrvatska bi mogla dobiti prve medicinske sestre specijalistice.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist