Hrvatska

Ove proizvode se isplati nabaviti prije povećanja cijena

S višim cijenama smo se već susreli u ovoj i prošloj godini, no čini se da nas pravi val poskupljenja tek očekuje. Veliki dobavljači najavili su povećanje cijena gotovo svih proizvoda. Tako se očekuje povećanje cijena instant kava, čokoladica i bezalkoholnih pića. Cijene će se povećati i za higijenske potrepštine poput pelena, pasta za zube, šampona i toaletnog papira. Poskupjet će i pivo, meso, zobene pahuljice i banane.

Instant kave
Imaju poprilično dugi rok trajanja, a s obzirom na to da smo već svjedočili porastu njihovih cijena, a najavljuje se još veći, ovo je proizvod koji se isplati nabaviti prije poskupljenja.

Pivo
Nakon što su cijene piva porasle i u Njemačkoj, najavljuje se porast od najmanje 10 posto i kod nas. Iako ima rok trajanja, pivo zapravo može biti dobro i dulje od navedenog roka.

Pelene, paste za zube, šamponi, toaletni papir
Neki od najpoznatijih proizvođača pelena najavili su nova poskupljenja, uglavnom kao posljedicu rastućih troškova energije te sirovina. Kod pelena je super što nemaju rok trajanja, a jedini problem je to što zauzimaju dosta mjesta, pa ih je potrebno dobro organizirati.

Paste za zube koje sadrže fluor trebale bi biti dobre oko dvije godine nakon datuma proizvodnje na pakiranju. Šamponima rok trajanja počinje istjecati od trenutka kada otvorite bočicu i morate ih iskoristiti u određeno vrijeme, obično unutar 12 mjeseci, 18 mjeseci ili 24 mjeseca.

Isto kao i s pelenama, toaletni papir nema rok trajanja, no zauzima puno prostora, prenosi Poslovni.hr.

Zobene pahuljice
Slično sušenoj riži ili tjestenini, komercijalno prerađena i nekuhana valjana, brza ili čelično rezana zob obično će trajati najmanje 12 mjeseci i do 2 godine ako pakiranje ostane neotvoreno ili je zob pohranjena u hermetički zatvorenoj posudi.

Hrana za životinje
Konzervirana hrana za životinje može biti dobra godinama usprkos navedenom roku trajanja, a slično je i sa suhom hranom ako ju se drži na suhom i mračnom mjestu.

Pročitajte još

Hrvatska je službeno od Francuske preuzela šesti ‘Rafale’

Dulist

Bačić: Svaku treću nekretninu kupio stranac, a 40 posto svih stanova plaćeno u gotovini

Dulist

Počeli online upisi u prvi razred

Dulist